El mapa de granges en tramitació a l’Alt Empordà

Penjat el 19 de juliol de 2016, per Iaeden

Avui publiquem al blog de la plataforma Salvem l’Empordà de purins un mapa amb els projectes de noves granges i ampliacions que s’estan tramitant a l’Alt Empordà. Us convidem a consultar aquest mapa i complementar el mapa amb més informació o denúncies de irregularitats.
Hem fet un recull d’informació sobre projectes per a noves granges o ampliacions de granges existents que actualment s’estan tramitant a la comarca de l’Alt Empordà. La informació prové del seguiment de les publicacions en el Butlletí Oficial de la Província (BOP) o directament de l’Oficina de Gestió Ambiental Unificada (OGAU) que informa a la IAEDEN-Salvem l’Empordà del procés de les consultes prèvies a les tramitacions d’avaluació ambiental dels projectes. En el mapa consten, de moment, 35 projectes que són els que hem detectat (punts vermells del mapa), però no descartem que n’hi hagi d’altres o que algun d’aquests projectes pot haver estat o bé aprovat o bé desestimat.
Quan disposem d’aquesta informació, el mapa indica la ubicació concreta i el nombre de caps de bestiar del projecte. En cas de les ampliacions de granges existents, s’indica el nombre de caps de bestiar actual i projectat. En el mapa es veu clarament que la gran majoria de projectes s’ubica en els 34 municipis altempordanesos que són declarades com a zona vulnerable en relació amb la contaminació de nitrats que procedeixen de fonts agràries i de gestió de les dejeccions ramaderes.
En el mapa també indiquem els resultats positius de la campanya Salvem l’Empordà de purins: Per una banda, inclou el projecte d’una nova granja als Masos de Calabuig (Bàscara), desestimat per l’Ajuntament gràcies a les al·legacions presentades pels veïns (punt verd del mapa). A partir d’ara, anirem destacant els altres projectes que no es desenvoluparan.
Per altra banda, fem sortir en el mapa els municipis que demanen a la Generalitat que dicti la suspensió de les tramitacions i llicències de totes les granges, mitjançant l’aprovació de la nostra Moció per una comarca amb aigües netes i saludables. A dia d’avui ens han notificat de l’aprovació de la moció els ajuntaments de l’Armentera, Llers i Palau de Santa Eulàlia.
El mapa també pretén ser una eina interactiva: Tothom que tingui coneixement d’una suposada irregularitat (excés de dejeccions, per exemple), pot informar a la plataforma a través d’un formulari. A través d’aquest formulari també se’ns pot enviar més informació sobre els projectes de noves granges o ampliacions pels que nosaltres no disposem de detalls.