El Parlament de Catalunya aprova la moratòria a la incineració de residus.

Penjat el 24 de desembre de 2021, per Cepa

Per segona vegada el Parlament de Catalunya ha aprovat “La moratòria a la construcció o ampliació d’infraestructures de tractament finalista d’incineració de residus”.

aprovada-moratoria-a-cremar-residus

La demanda d’aprovació de la moratòria ha sorgit de les entitats de la Plataforma Ciutadana Residu Zero (PCRZ) i s’ha treballat en col·laboració amb els quatre Grups parlamentaris de la CUP, ERC, Comuns i JxCat. El 5 de març de 2020 ja es va aconseguir que s’aprovés la resolució del Parlament d’aplicar una moratòria a nous projectes d’incineració, malgrat que el Govern amb el Conseller Damià Calvet no la va voler implementar. 

El panorama de conflictes de residus a Catalunya fa evident que cal frenar aquesta situació: incineradores i abocadors que malmeten espais naturals i contaminen, ús de les fàbriques de ciment com incineradores de residus, projectes per implantar noves tecnologies d’incineració, … 

La PCRZ considerem que la Moratòria ara aprovada és una oportunitat per fer prioritàrtia la prevenció i reducció de residus, la recuperació dels materials i la disminució de la fracció resta i per tant, cal complementar necessàriament aquesta declaració de moratòria amb la/Llei de Prevenció de residus, prevista des de fa cinc anys per la Llei de Canvi Climàtic, però encara en fase de redacció. 

Valorem molt positivament l’aprovació de la moratòria sorgida del moviment ciutadà i ecologista. Considerem valuós democràticament el reconeixement a la societat civil i les entitats que ho hem promogut, la PCRZ de manera destacada. 

Ara esperem que quedi ben clara la voluntat del Govern de fer efectiva la moratòria a totes les tecnologies d’incineració com la coincineració, la piròlisis, la termòlisis, la gasificació,…contemplades i regulades per la Directiva d’Incineració. Als casos com la planta de piròlisi dels purins i residus municipals de l’AMB a Juneda, la crema de residus de Combustibles derivats de residus (CDRs) a les fabriques de ciment. 

El text aprovat,estableix encertadament la moratòria de dos anys a la incineració vinculada a l’aprovació i aplicació de la Llei de Prevenció de Residus que es preveu aprovar la primavera de 2023 (segons declaracions de la Consellera Jordà), una nova regulació molt necessària per aplicar mesures efectives i urgents per reduir els residus innecessaris i els no aprofitables. Les moratòries serveixen per desmobilitzar les demandes socials si no es modifiquen les causes dels problemes. 

Amb tot, considerem que el tex proposat conté un greu error perquè limita la Moratòria a la incineració i l’exclou per als abocador, incomplint l’acord assolit en el Grup de Treball format pels quatre grups parlamentaris i la PCRZ. Per què no s’ha incorporat la moratòria als abocadors?; si no es fa, els fluxos que ara s’incineren aniran als abocadors i s’abandona l’objectiu clau de reduir el rebuig. 

Agraïm al Grup de la CUP  que hagi recollit la demanda social que planteja la PCRZ i lamentem que el PSC hi hagi votat en contra.