Els projectes d’aprenentatge servei ens fan créixer i milloren el riu Ripoll

Penjat el 27 d'abril de 2021, per Adenc

Aquests dos últims cursos escolars, gràcies a les noves iniciatives d’Aprenentatge i Servei Ambiental, molts alumnes de primària, secundaria i també universitaris han pogut participar en la millora d’un nou tram del riu Ripoll.

Les millores fetes durant aquests últims serveis han permès enretirar una zona força amplia d’espècies exòtiques invasores, canya (Arundo donax) i lligabosc del Japó (Lonicera japonica). Aprofitant aquestes extraccions també s’han fet recollides de residus, una problemàtica constant al riu Ripoll.

Finalment, en la zona on s’ha treballat, s’han plantat espècies d’arbres, arbusts i herbes autòctones típiques dels boscos de ribera, com el freixe (Fraxinus angustifolia), l’aloc (Vitex agnus-castus), el lliri groc (Iris pseudacorus), entre d’altres.

Gràcies a totes aquestes actuacions, em aconseguit millorar una zona del riu, on l’ADENC hi seguirà fent seguiment per veure la seva evolució i garantir que es desenvolupi de la millor forma possible, animant també a més persones i entitats a participar al projecte de conservació «Fes reviure el Ripoll».

No podem fer altra cosa que agrair la col·laboració a tots els infants i joves que heu participat dels diferents projectes d’aprenentatge servei amb l’ADENC, així com als diferents centres educatius que heu comptat amb nosaltres per a implicar-vos en la millora del nostre riu Ripoll. Sincerament us volem dir “Moltes gràcies a totes i tots”.

Escola Joanot Alisanda

Al curs 2019-2020 vam acompanyar i guiar als alumnes de 4t de primària, que van plantar i tenir cura de plançons d’aloc, de gatell i de menta borda, totes elles plantes de vegetació de ribera, i després van anar a plantarles al riu quan ja havien crescut prou.

Maristes de la Immaculada

No ens podem oblidar dels tres alumnes d’aquest centre de Barcelona que vau iniciar la col·laboració amb el projecte a través del vostre projecte de servei comunitari el 2019, i que heu seguit venint en diferents ocasions quan hem fet crides al voluntariat.

Institut de secundària Ramar 2

Una vintena d’alumnes de 4t d’ESO van poder participar en l’extracció de vegetació invasora a la riba del riu Ripoll, abans de la irrupció de la crisi de la Covid 19.

Institut Escola Industrial

Ja aquest curs 2020-21, els alumnes de 3r d’ESO heu pogut implicar-vos en retirar vegetació invasora i planar vegetació autòctona. Però el més interessant de la vostra col·laboració ha estat la campanya de conscienciació que heu dissenyat per Millorar el riu.

Aps universitari

No podem fer aquesta llista sense fer esment a la implicació dels joves universitaris que us impliqueu a través del treball de fi de grau o de realització de pràctiques, en el projecte de custòdia del riu Ripoll.

Aquests projectes són possibles també gràcies a la implicació de les administracions que hi donen suport, com l’Ajuntament de Sabadell, la Diputació de Barcelona i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.