Gavines a Riudecanyes

Penjat el 17 de novembre de 2015, per GEPEC

Gavines a Riudecanyes

Milers de gavines cap negre creuen diariament el cel del Baix Camp per anar des de la mar fins a l'embassament de Riudecanyes.

Es tracta de gavina capnegre (Ichthyaetus melanovephalus) una de les espècies de gavines protegides per la llei. Cria majoritàriament al Mar Negre i té la seva principal zona d'hivernada, a nivell mundial, a la Costa Daurada, amb les concentracions més destacades al tram Cambrils - L'Ametlla de Mar.

La seva activitat diària consisteix a passar el matí seguint les barques d'arrossegament per aprofitar el descart que els pescadors aboquen al mar. A la tarda entren terra endins en immensos estols per buscar invertebrats i olives de terra dels oliverars, tot aproximant-se a l'embassament de Riudecanyes on es banyen i beuen aigua dolça. S'hi poden concentrar fins a 40.000 ocells. Tot seguit es dirigeixen novament a la mar on passen la nit sobre l'aigua a mar obert. Aquesta dinàmica es repeteix diàriament fins que, en acostar-se l'època de cria, desapareixen novament de les nostres costes fins a la següent temporada. 

Vegeu el video gravat pel nostre company Ernest Vives diumenge passat a Maspujols.