Jornada d’anellament amb públic – Octubre 2022

Penjat el 25 d'octubre de 2022, per Adenc

El passat 23 d’Octubre ens vam trobar l’Oriol i jo amb alguns col·laboradors habituals a les 06:30 del matí per a preparar la zona. Vam decidir muntar les 10 xarxes que utilitzem habitualment a les jornades SYLVIA i no fer servir cap tipus de reclam.

Per a poder combinar l’activitat habitual d’anellament junt amb les explicacions, vam separar les activitats per taules. En una taula faríem els anellaments i en l’altra les explicacions. Dit i fet!

El cel està força tapat, no fa vent, anem bé!” La primera batuda va ser a les 8 del matí. 23 ocells, no està gens malament per començar. Els primers participants comencen a arribar a la zona i els anem explicant i ensenyant els ocells mentre esperem que arribin el gruix d’inscrits.

A la segona batuda decidim fer un “tour” als participants que ja havien arribat per la zona on estaven les xarxes per a ensenyar com es capturen i s’extreuen els ocells, així com els hàbitats diferents de cada xarxa. 

Una de les xarxes amb un mosquiter comú (Phylloscopus collybita)

Quan tornem de fer la batuda ja ha arribat tothom, així que ens dividim per taules i comencen les explicacions sobre els ocells i la seva biologia.

Tallarol de casquet femella (Sylvia atricapilla)

 

Tenim una bona varietat d’ocells, així que això ens dona molt joc per a explicar. Una de les estrelles és el gaig, certament un ocell molt interessant i força escandalós!

Gaig (Garrulus glandarius)

A la tercera batuda ens enduem a les xarxes els participants que encara no havien pogut venir. Tenim molta sort ja que veiem com a caigut a la xarxa un blauet.

Prosseguim amb les explicacions dels ocells, van desfilant des de residents habituals com el rossinyol bord i la merla, migrants tardans com la boscarla de canyar o inclús hivernants com el pardal de bardissa i el mosquiter comú.

Sense dubte, el blauet és l’estrella de la jornada i els participants gaudeixen amb l’observació de ben a prop d’aquest extraordinari ocell.

Blauet (Alcedo atthis)

Cap al final també anellem un bruel, un dels ocells més petits d’Europa, el qual només pesava 4,9 grams!

Bruel (Regulus ignicapilla)

Finalment es van anellar 77 ocells de 20 espècies diferents, una gran jornada d’anellament i educació ambiental!

Com a curiositat, vam controlar un pit-roig i un pardal de bardissa anellats durant l’hivern passat i que han tornat aquesta tardor a tornar a passar l’hivern amb nosaltres.

Resum dels ocells: 13 mosquiters comuns, 12 pit-roig, 10 bec de corall senegalès, 8 rossinyol bord, 5 tallarols de casquet, 4 verdums, 4 caderneres, 3 pinsans comuns, 2 merles, 2 tallarols capnegres, 2 cueretes torrenteres, 2 boscarles de canyar, 2 mallerengues cuallargues, 2 pardals de bardissa, 1 mallerenga carbonera, 1 cuereta blanca, 1 blauet, 1 gaig, 1 tord comú i 1 bruel.

Text: Albert Mazarico

Fotografies: Marc Boher