La campanya #naturalismededecasa ja ha arribat a les 100 espècies

Penjat el 9 d'abril de 2020, per Adenc

Des de l’inici del confinament l’ADENC va iniciar la campanya #Naturalismedesdecasa. Després de tres setmanes, gràcies a la col·laboració de diverses persones que han compartit les seves observacions de natura amb nosaltres, ja hem registrat 100 espècies diferents de flora i fauna urbana. Aquestes dades ens seran molt útils per conèixer l’estat de la biodiversitat de les ciutats, i per això us animem a continuar fent observacions naturalistes des de casa vostre. Els jardins i balcons són espais molt interessants que proporcionen refugi a les espècies que conviuen amb nosaltres, però alhora són espais poc estudiats. Aprofitant aquests dies que passem a casa podem investigar aquests hàbitats i obtenir dades que serviran per conèixer millor la biodiversitat urbana.

La campanya #naturalismededecasa ja ha arribat a les 100 espècies

Nombre d’espècies dels diferents grups observades durant el primer mes de la campanya #naturalismedesdecasa

 

Ara mateix un gran nombre d’observacions consisteixen en flora, tot i que també ja s’han observat diferents espècies de fauna, amb els ocells encapçalant la llista. Una altra observació que s’ha pogut fer a partir de la identificació de les espècies, és la de determinació de l’origen d’aquestes. El percentatge d’espècies exòtiques que hem pogut observar a l’interior de la ciutat és molt elevat. Curiosament, la majoria d’espècies exòtiques observades corresponen a flora plantada als jardins i balcons, on més de la meitat de plantes ornamentals no són autòctones de Catalunya ni de la Península Ibèrica.

La campanya #naturalismededecasa ja ha arribat a les 100 espècies

Proporció de les espècies autòctones i exòtiques observades.

 

En concret, l’ADENC treballa en dos projectes “Biodiversifiquem l’entorn urbà” i “Vivim, Respirem, Replantegem Sabadell”, que amb l’estudi i recollida d’aquestes i altres observacions, pretén difondre els coneixements sobre biodiversitat urbana tant a les escoles i instituts, com a la ciutadania, i generar propostes que pretenen millorar l’estat de les nostres ciutats.