La Generalitat de Catalunya deixa la Muga sense cabal mínim

Penjat el 22 de novembre de 2015, per ecologistes

El nou Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya no estableix un cabal mínim per a la Muga. La IAEDEN-Salvem l’Empordà se suma a les crítiques de les entitats ecologistes agrupades en la plataforma Aigua és Vida i denuncia que deixar assecar la Muga posar en perill el riu, els seus habitats naturals, la qualitat de l’aigua i així també el benestar a la comarca.

L’Agència Catalana de l’Aigua del Departament de Territori i Sostenibilitat està tramitant aquest Pla que ara està a exposició pública. És l’instrument més important per a la gestió de l’aigua i hauria de complir la Directiva Marc de l’Aigua que obliga els estats membres de la Unió Europea a vetllar pel bon estat ecològic de les masses d’aigua. Entre molts altres aspectes, en aquest pla s’indiquen els anomenats cabals de manteniment o ecològics, que són aquells cabals mínims que ha de portar el riu per garantir una bona estructura i funcionament.

Una de les mancances més importants del Pla és que no defineix cap cabal mínim pel riu Muga: des de Pont de Molins fins a la desembocadura “no s’implanten cabals de manteniment durant el cicle 2016-2021”. Reclamem que la Generalitat de Catalunya defineixi un cabal mínim per la Muga i es prengui seriosament la gestió sostenible de l’aigua, com a política de conservació bàsica dels recursos més elementals del país.

Iniciem la campanya #magradalamuga a través de les xarxes socials, animant a tothom d’expressar la seva preocupació per a un riu viu, penjant fotografies de la Muga.