LA IAEDEN I VEÏNS DE SANT NAZARI DE LES OLIVES PRESENTEM AL·LEGACIONS AL PROJECTE D’UN AERÒDROM A PERALADA

Penjat el 28 de setembre de 2021, per Despatx IAEDEN

El projecte pretendria instal·lar un aeròdrom per 100 operacions l’any amb una pista de 231 metres de llarg i un hangar en ple connector entre el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà i el massís de l’Albera i a escassos metres de l’espai protegit del riu Llobregat d’Empordà.


Aquest matí la IAEDEN-Salvem l’Empordà i veïns del nucli de Sant Nazari de les Olives hem presentat davant l’ajuntament de Peralada dos escrits d’al·legacions en rebuig del projecte d’un nou aeròdrom a un quilòmetre escàs del poble de Peralada. Aquestes al·legacions s’han presentat amb diversos informes d’experts en agronomia, impacte acústic, biodiversitat, etologia, salut humana i benestar animal i amb dos fulls de signatures recollides presencialment (728) i a la plataforma change.org (1014, podeu sumar-vos aquí).


La principal oposició a aquest projecte és l’impacte acústic que suposarà a un espai eminentment rural i l’impacte que tindrà per la fauna de la zona, on trobem diverses espècies protegides com la llúdriga o la cigonya, ambdós amb poblacions establertes prop de la parcel·la on s’hi volen ubicar les instal·lacions. En el primer cas, el soroll tindrà afectacions en la salut dels habitants de la zona i també suposarà la pèrdua d’ingressos als seus negocis, atès que la majoria treballen amb animals (els quals són molt sensibles) i aquests poden deixar de produir ous i llet i fer l’explotació menys rendible. En el cas de la fauna, ens trobem que les espècies silvestres fugiran de la zona buscant espais més tranquils on viure i reproduir-se. Un risc inherent al vol d’avions és el risc de col·lisió i, en aquest cas concret, ens trobem en plena zona de migració i campeig d’aus i també és una àrea de cria d’espècies protegides com les cigonyes. El risc de col·lisió també seria un perill pel propi pilot de l’aeronau.


A aquests fets s’hi ha de sumar que el projecte no ha avaluat correctament altres ubicacions amb menor grau de protecció, ni tampoc, atès el baix volum d’operacions estimades, l’ús d’altres aeròdroms com el d’Empuriabrava, Ordis o Viladamat, a 10, 13 i 20km respectivament. La documentació a més presenta diverses deficiències tècniques que han sigut posades en dubte amb els informes complementaris.


Els opositors també denunciem la manca de transparència per part del consistori peraladenc al ocultar informació i documentació actualitzada fins a poques setmanes d’acabar el termini per presentar al·legacions.


Per acabar, estem organitzant una manifestació pel 10 d’octubre.

The post LA IAEDEN I VEÏNS DE SANT NAZARI DE LES OLIVES PRESENTEM AL·LEGACIONS AL PROJECTE D’UN AERÒDROM A PERALADA appeared first on IAEDEN - Salvem l'Empordà.