LA LLÚDRIGA ES DETECTA PER PRIMER COP AL TRAM DEL RIU RIPOLL DE SABADELL

Penjat el 30 de juny de 2022, per Adenc

SABADELL, Barcelona – 30 de juny, 2022 – Després de molts anys de seguiments de fauna i de l’estat del riu Ripoll al seu pas per la ciutat de Sabadell, un grup de naturalistes que col·laboren en l’elaboració de l’Atles de Mamífers de Catalunya, han detectat per primera vegada una llúdriga. Gràcies a unes imatges obtingudes mitjançant el mètode del fototrampeig, durant els mesos de maig i juny de 2022, s’ha pogut confirmar la presència d’aquest animal al municipi vallesà.

 

La llúdriga és un mamífer de la família dels mustèlids lligada als ecosistemes fluvials de bona qualitat, a més a més de ser una espècie protegida a Catalunya. Aquest animal necessita que els rius on habita tinguin un bosc de ribera ben desenvolupat, una bona qualitat de l’aigua i el mínim de pressió humana, és a dir, espais naturals tranquils, de baixa freqüentació i amb poca o gens infraestructura fluvial. Com a depredadora que és, també necessita espais on hi hagi una xarxa tròfica complexa amb les espècies de les quals s’alimenta, principalment peixos, però també amfibis, crustacis, rèptils, aus i petits mamífers.

Tot i que la situació d’aquest animal a Catalunya ha millorat molt durant els últims anys, gràcies a la recuperació ecològica dels rius i a les reintroduccions fetes, cal continuar destinant esforços de conservació a recuperar els hàbitats fluvials degradats. En el cas del riu Ripoll, on des del 2009 l’ADENC (Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura de Catalunya) hi duu a terme el projecte de restauració «Fes Reviure el Ripoll», s’ha pogut constatar una millora important de la qualitat de l’hàbitat, amb la recuperació del bosc de ribera a la zona nord del municipi i l’increment de diversitat faunística, com per exemple, la bagra i el barb de muntanya, dos peixos autòctons, o la tortuga de rierol, que també és una espècie amenaçada a Catalunya.

 

Malgrat l’evident millora ecològica del tram del riu Ripoll de Sabadell, encara no podem considerar, ni molt menys, que el seu estat sigui òptim. Per aquest motiu, tot i que la llúdriga s’hi hagi deixat veure diverses vegades els últims mesos, encara no hi ha una població establerta que s’hi reprodueixi. La llúdriga, o llúdrigues fotografiades, segurament són individus provinents d’altres poblacions que estan en dispersió, que tot i temptejar la zona del Ripoll, que reuneix algunes bones condicions, però no totes, no s’hi acaben establint.

 

Si en futur es vol que la llúdriga s’acabi establint al tram del riu Ripoll de Sabadell, cal destinar més esforços de restauració ecològica, recuperant el bosc de ribera com ja s’ha fet a la zona nord del municipi, eliminant barreres i infraestructures que fragmenten el riu, etc. Per altra banda, projectes com els que ara com ara anuncien des de l’ajuntament de la ciutat, el Surfcity, una piscina d’onades per la pràctica del surf al riu Ripoll, que provocaran una pèrdua d’habitats del riu, així com un augment de l’afluència de gent en aquest espai, poden impossibilitar que en futur es recuperi aquest mamífer al riu, a més a més de desplaçar molts dels animals que ja hi són presents.

 

Al llarg de l’estudi que es duu a terme al riu, s’han detectat un total de 19 espècies de mamífers, a part de la llúdriga, com la geneta, el teixó, la guineu, el cabirol, 5 espècies de ratpenats, entre d’altres.

L’Atles de Mamífers de Catalunya, impulsat per l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat i la Generalitat de Catalunya, en què hi participen a títol personal alguns voluntaris de l’ADENC, s’ha iniciat aquest 2022, i preveu recopilar un conjunt de dades dels diferents mamífers del territori català, per tal de conèixer la seva distribució i millorar-ne així els projectes de conservació. 

 

Sabadell, 30 de juny de 2022

 

Per més informació:

correu@adenc.cat 

93 717 18 87 

 

NOTA DE PREMSA PDF