LA MAT NI AL PRIORAT NI ENLLOC

Penjat el 28 de juny de 2013, per GEPEC

LA MAT NI AL PRIORAT NI ENLLOC

El NO a la MAT s'estén, la nostra feina ja es fa notar al territori!

La Plataforma del Priorat es pronuncia sobre el posicionament dels alcaldes

La  Plataforma del Priorat valora molt positivament la primera manifestació pública dels alcaldes de la comarca de cara a fer evident l’oposició del món local a la línia de molt alta tensió (MAT) projectada per REE des d’Escatron a la Secuita.

Tal com ja hem manifestat, i es recull en el full de recollida de signatures que des del mes de maig i fins passat l’estiu s’està fent al Priorat, la postura de la Plataforma és clara:

            1.Aquesta línia no és necessària en el territori ni per l'abastament de la població ni de la indústria.

            2. No es necessita augmentar la potència instal·lada d'energia en grans centres productors, a més, ja ens sobra energia.

            3. Projectes emergents relacionats íntimament amb la qualitat del paisatge com cases rurals, productes agrícoles de qualitat, enoturisme.... es poden veure afectats.

            4. Les línies de molt alta tensió (MAT) estan sovint relacionades amb problemes amb la salut de les persones.

            5. Afectació de Parcs Naturals, espais PEIN, LIC, ZEPAS i altres espais i espècies d'alt interès natural de les nostres comarques.

            6. La única utilitat per tanta afectació del territori és l’enriquiment d'unes poques empreses.

Per tot això,  defensem:

               Una nova cultura de l'energia envers a la generació, distribució i consum d'energia local i descentralitzat, independent de les macrocorporacions, de generació propera als punts de consum amb la reducció en pèrdues en el transport que comporta  (actualment les pèrdues són d'un 70%).

Pensem que cal afavorir l'autogeneració i eliminar les traves legals per  l'autoconsum i per fi afavorir d'una vegada una nova cultura del consum responsable i eficient d'energia.  

 

Per altra banda, valorem molt negativament les declaracions del Conseller de Territori i Sostenibilitat, S. Vila, que davant les declaracions dels alcaldes es posiciona en contra del territori (i de la sostenibilitat) argumentant una necessitat inexistent, en termes d’interessos col·lectius. Declaracions que contradieun les fetes des del seu mateix Departament declarant la autosuficiència energètica del Principat en una hipotètica independència, fetes aquesta setmana des de l’ICAEN

 

Des de la Plataforma anunciem també que seguirem fent actuacions, dins de la coordinadora Xarxa-sud,  per fomentar la informació, el debat i el posicionament de la gent de territori, en col·laboració amb totes les iniciatives socials i institucionals que vagin en la direcció de defensar el nostre patrimoni natural i paisatgístic i la nostra identitat territorial i optin per un model energètic al servei dels interessos reals de les comunitats.

 

En aquest sentit, avancem que un col·lectiu d’artistes del Priorat han decidit sumar-se a la campanya per ajudar a fer visible aquesta oposició, que a casa nostra compta amb un suport àmpliament majoritari.

El PRIORAT 28-6-13