Mosques transgèniques a Tarragona?

Penjat el 31 de juliol de 2015, per GEPEC

Mosques transgèniques a Tarragona?

 Les entitats ecologistes en alerta pels riscos que pot comportar l'imminent projecte d'aviar mosques de l'olivera modificades genèticament a les comarques de Tarragona

Segons un comunicat difós per Greenpeace Espanya, l'empresa britànica Oxitec ha demanat permisos al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (Magrama) i a la Generalitat de Catalunya per alliberar fins a 5.000 mosques transgèniques per setmana prop de la ciutat de Tarragona durant un any (1.825.000 en total).
L'objectiu de l'empresa és avaluar l'efectivitat d'aquest insecte, manipulat amb un ADN barreja d'organismes marins, bacteris, virus i altres insectes, per combatre la plaga de la mosca de l'oliver.
La intenció és que les mosques transgèniques mascle s'aparellin amb les mosques de l'olivera femella natives i, per tant, introdueixin els seus gens modificats a la població existent. Així la població de mosca de l'oliver decreixeria, disminuint el dany econòmic a la producció de l'oliva.
No està  clar si ja s'ha autoritzat l'experiment. 
«Es tracta d'un experiment perillós que convertirà a tot Europa en un laboratori a l'aire lliure. Els insectes no respecten les fronteres, i l'esterilitat mai és 100 % efectiva. Podrien escapar-se de l'àrea d'experimentació i si les coses no funcionen serà impossible desmantellar l'experiment», va assenyalar la doctora Janet Cotter, de la Unitat Científica de Greenpeace Internacional.
Víctor Gonzálvez, portaveu de la Societat Espanyola per a l'Agricultura Ecològica (SEAE) va advertir que «Espanya és el primer productor mundial d'oli d'oliva ecològic, amb una extensió de 170.000 hectàrees de cultiu, i que si aquesta oliva entrés en contacte amb les noves larves de mosca modificades, els productors ecològics podrien perdre la seva certificació i la confiança del consumidor».
A més, està comprovat que existeixen, i es fan servir amb èxit a les comarques tarragonines, mètodes de lluita ecològics que fan innecessaris aquests experiments.