Nova jornada d’anellament científic al riu Ripoll

Penjat el 7 de març de 2023, per Mireia Calvet

El passat 4 de març una nova jornada d’anellament científic d’ocells al riu Ripoll a la zona de  Sant Vicenç de Jonqueres.

En aquest tram de riu, que comença a la passera de Sant Vicenç de Jonqueres, un grup de voluntaris de l’Adenc, va establir una nova estació d’anellament durant el 2022, realitzant diverses jornades durant l’any, dins del marc de projecte Sylvia; podeu trobar més informació sobre el projecte i els resultats de la primera temporada en aquestes entrades del nostre blog Nova estació d’anellament d’ocells a Sant Vicenç de Jonqueres, dins del projecte SYLVIA – ADENC,  Resultats jornades anellament. SYLVIA Estiu 2022. Riu Ripoll – ADENC.

Però la d’aquest 4 de març era una jornada una mica especial, ja que era oberta al públic i estava fora del calendari que marca el projecte Sylvia, i també perquè cap al final de matí vam tenir una sorpresa ben especial.

De bon matí l’Albert rep els assistents, mentre la resta del grup d’anelladors està treballant al riu recollint els ocells que han caigut a la xarxa; ell fa una explicació sobre en què consisteix l’anellament científic, les seves aplicacions, i els ocells que podem trobar avui, principalment aquelles espècies que són residents, és a dir que podem trobar tot l’any al riu, i algún hivernant que encara no ha marxat cap els seus llocs d’estada estival.

Quan arriben  els que ha estat recollint els ocells al riu, el grup s’organitza en dos equips, un s’ocupa dels ocells que acaben d’arribar, els identifiquen, mesuren, sexen, peses i anellen, i ho registren tot a la corresponent fitxa del dia; l’altre grup és bàsicament l’Oriol, que va explicant cadascun dels ocells que s’han anellat als participants: quin ocell és, si és mascle, femella, l’edat, curiositats de la seva biologia…. per  les seves mans passen el Tord, la Mallerenga blava, el Pit-roig, el Pardal de bardissa, molts dels participants, miren embadalits aquests preciosos ocells.

Cada hora cal tornar a baixar al riu i revisar totes les xarxes, 10 en total, per recollir tots els ocells que hi hagin caigut. A la tercera revisió del dia, ja passats quarts d’onze del matí, no s’esperen gaires ocells, l’Albert ens explica que els ocells són molt més actius a primera hora del matí, i la seva activitat va minvant a mesura que s’acosta el migdia. A les primeres xarxes, no trobem res, però quan arribem quasi al final, en una xarxa ben amagada, trobem un Esparver, un mascle, cal dir que va ser molt emocionant trobar un rapinyaire com aquest en una xarxa, és el primer Esparver anellat al riu Ripoll, i ens vam quedar tots ben esparverats!!!

També és el primer Esparver de l’Albert, i de la majoria d’anelladors i auxiliars d’anelladors que hi ha aquest dia, cal ser molt curós a l’hora de manipular-lo, ja que té unes urpes amb unes ungles molt esmolades, que podrien fer-nos una bona esgarrapada. Un cop tret de la xarxa es posa dins d’una bossa de roba, on l’ocell normalment queda quiet i més o menys tranquil. Ja només falta arribar a la taula de treball, on s’anellarà i mesurarà, per ser alliberat altre vegada, mentre és observat i fotografiat per tots els assistents. Tot un luxe poder observar aquest rapinyaire tant d’aprop!!!

Al final de la jornada s’havien anellat un total de 18 ocells d’onze espècies diferents, també  van caure a les xarxes 15 ocells de 8 espècies diferents que havien estat anellats prèviament a la mateixa zona, això ens indica que o bé són ocells sedentaris que viuen al riu Ripoll, o que són ocells hivernants que hivernen al mateix lloc cada any.

Llistat de les espècies anellades  (A) i recuperades (C):

 

Espècie A C
Esparver vulgar (Accipiter nisus) 1  
Mallerenga cuallarga (Aegithalos caudatus) 1  
Rossinyol bord (Cettia cetti) 1 4
Pit-roig (Erithacus rubecula)   2
Pinsà comú (Fringilla coelebs) 1  
Cuereta torrentera (Motacilla cinerea) 1  
Mallerenga blava (Parus caeruleus) 2  
Mallerenga carbonera (Parus major) 1 3
Mosquiter comú (Phylloscopus collybita) 4  
Pardal de bardissa (Prunella modularis) 2 2
Bruel (Regulus ignicapilla)   1
Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala) 1 1
Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla)   1
Tord comú (Turdus philomelos) 3 1
Total 18 15

 

 

Mascle d’Esparver