Presentació del llibre “Elements de botànica popular”

Penjat el 12 de febrer de 2018, per David López Bosch

El passat dia 6 de febrer tingué lloc, al local de la UES, la presentació del llibre “Elements de botànica popular”, a càrrec d’Àngel Manuel Hernàndez Cardona, autor de l’adaptació i actualització d’aquest llibre, que fou publicat el 1907 pel seu autor Joan Cadevall i Diars.

L’Àngel va fer una breu introducció de la biografia de Cadevall, nascut a Castellgalí el 1849, però que de ben jove va anar  a estudiar a Terrassa. Llicenciat en Ciències Exactes i en Ciències Naturals, va ser professor en diferents centres de Terrassa, i destacà principalment com a botànic, sent l’autor de diverses publicacions, la més destacable “Flora de Catalunya” , magna obra en sis volums, publicada per l’Institut d’Estudis Catalans.

Després d’aquesta introducció, l’Àngel va continuar amb la presentació del llibre, un veritable tractat de botànica, el segon escrit en llengua catalana. El llibre és la plasmació d’un curs de botànica impartit pel mateix Cadevall al Centre excursionista de Catalunya i les seves ensenyances, són encara vàlides avui dia.

El llibre està estructurat en dues parts, en la primera, dedicada al que l’autor anomena botànica general, trobem una explicació detallada de les diferents parts que formen una planta, des de la cèl·lula, passant pels teixits, i els diferents òrgans i aparells.

A la segona part del llibre, la botànica especial, l’autor ens parla de la classificació de les plantes i ens descriu les diferents famílies que podem trobar a Catalunya.

En general, una xerrada molt didàctica, que ens va permetre veure com han canviat els coneixements botànics al llarg dels anys i com un home va esforçar-se en apropar el món vegetal a la gent.