PRESENTEM EL PROJECTE GOTEO #STOPSURFCITY SABADELL

Penjat el 7 de desembre de 2022, per Adenc

LA PLATAFORMA EN DEFENSA DEL RIU RIPOLL I LES ENTITATS QUE EN FORMEN PART (ADENC, AMICS DEL RIU RIPOLL, MOVIMENT VEÏNAL DEL SUD, PEUS, MASSA CRITICA I AGV.GRACIA) PRESENTEN EL PROJECTE GOTEO

#STOPSURFCITY SABADELL

AJUDA’NS A DEFENSAR EL RIU RIPOLL DEL PROJECTE DE MACROPISCINA D’ONADES

https://www.goteo.org/project/stopsurfcity-a-sabadell

La CAMPANYA EN BREUS

Quin és el nostre objectiu?

Volem aturar la construcció del Projecte privat d’una MACROPISCINA D’ONADES ARTIFICIALS #SURFCITY en un espai públic a la llera de l’àmbit fluvial del riu Ripoll a Sabadell per part del govern Municipal de l’Ajuntament de Sabadell. Aquest aprofita un buit legal del planejament urbanístic aprovat fa 30 anys quan no existia la legislació de Canvi Climàtic ni la Declaració d’Emergència Climàtica feta per la Generalitat de Catalunya.

Qui som?

Les entitats que constituïm la Plataforma en Defensa del riu Ripoll som l’ADENC, Amics del Ripoll, Agrupació de veïns de Gracia, Moviment Veïnal del Sud; les plataformes PEUS (Plataforma d’Entitats per un Urbanisme Sostenible) i Massa Critica Sabadell; i moltes persones a títol personal.

Com ho aconseguirem?

La Plataforma ha contractat el gabinet jurídic INSTA pel seguiment del Projecte Surfcity des de la fase d’al·legacions administratives fins als recursos administratius i, si escau, fins al Contenciós Administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Ens ajudes?

El Pressupost dels costos legals i judicials pot arribar a superar els 8.700€, a més hem preparat materials i activitats per la descoberta del riu Ripoll. Entre totes, podem aconseguir UN MÍNIM DE 10.850 EUROS pel PROJECTE A GOTEO.ORG, i tirar endavant la defensa del riu Ripoll en el seu pas per Sabadell.

EL PROJECTE SURFCITY EN DETALL

Característiques del Projecte Surfcity.

L’Ajuntament de Sabadell vol construir una Piscina d’onades artificials a menys de 10 metres de la llera del riu Ripoll. És un complex privat en sòl públic municipal que s’adjudica directament incomplint la llei només per 40.000€ anuals, i preveu una capacitat per 200 surfistes diaris en un espai públic de 30.000 m2. La construcció requeriria moure més de 100.000 m3 de terres per ubicar-hi una piscina de més de 5.000 m2 i de més de 12.500 m3 d’aigua, restaurants, un gimnàs i 200 places d’aparcament. Caldrien més de 8.000 m3 de formigó per construir el complex, a més d’un mur perimetral de 4 metres d’alçada i l’artificialització d’una finca municipal que està en zona inundable segons l’Agència Catalana de l’Aigua. Es construeix un complex privat en sòl públic municipal.

La recuperació del riu Ripoll en punt crític.

El Ripoll és el riu que ha permès construir la identitat històrica de la ciutat de Sabadell, i és un dels rius del Vallès més singulars per la seva geologia. En són característics els talussos i les plataformes fluvials i la seva morfologia enclotada. La fauna i la vegetació de ribera han tornat al Ripoll els darrers anys quan a l’època del tèxtil el riu baixava de tots els colors. Els cabirols, guineus, teixons, porcs senglars, esquirols i tota l’avifauna fan evident la recuperació de la natura del riu Ripoll.

Per protegir aquest espai és imprescindible que no hi traslladem activitats de caràcter urbà, com ho són els llums, el soroll de nit i de dia, el transit, el comerç i els locals recreatius. Per acabar de recuperar aquest espai natural i protegir-ne la biodiversitat, un projecte com el Surfcity no té cabuda a la llera del riu Ripoll. Des de la Plataforma defensem que només activitats equilibrades, sostenibles i avaluades ambientalment són compatibles amb espai tan fràgil com és el riu Ripoll.

Les irregularitats municipals.

El govern municipal de Sabadell va presentar el juliol de 2022 l’inici de la Concessió administrativa per adjudicació directa del terreny per la Piscina Surfcity, amb exposició publica el més d’agost sense admetre cap prorroga, i el conjunt de les entitats implicades en la Plataforma en Defensa del riu Ripoll vàrem presentar més de 200 al·legacions entre entitats i participants individuals.

El nostre posicionament.

Des de la Plataforma rebutgem el projecte Surfcity per ser insostenible i especulatiu. Aquest projecte demostra la privatització del riu Ripoll a Sabadell després de més de 100 anys que n’hem fet un abús al límit, per afrontar la industrialització tèxtil de Sabadell. Ara cal fer un compromís pel riu Ripoll i retornar-lo a la natura. Cal recuperar-ne el patrimoni arquitectònic per a usos respectuosos i sostenibles d’interès públic, rehabilitar-lo i fer-ne un ús limitat. Cal resoldre l’abandó dels espais i edificis industrials i millorar els accessos per a vianants i bicicletes.

EL TREBALL DE LA PLATAFORMA DE DEFENSA DEL RIU RIPOLL

Què farem amb les vostres aportacions?

La PLATAFORMA DEL RIU RIPOLL impulsa, amb el suport legal de ADENC i el gabinet jurídic INSTA, tot el seguiment judicial que té uns costos legals i judicials que poden arribar a superar els 8.500€. La resta de pressupost es destina en uns 750€ a materials de campanya i recompenses (adhesius, postals, CALENDARI DEL RIU RIPOLL, tríptic manifest, xarxes i i pancartes). Si aconseguim superar aquesta quantia i arribar als 10.850€, prepararem la FESTA DEL RIU RIPOLL A LA PRIMAVERA DE 2023. Les entitats membres de la plataforma, ja hem avançat les primeres aportacions per pagar la primera feina feta, ara queda cobrir la resta i aconseguir que tota la ciutat de Sabadell es faci seva les propostes de la plataforma, i digui NO AL SURFCITY, #STOPSURFCITY.

Igual que mitjançant l’ADENC s’ha publicat amb total transparència pública tot l’Expedient del SURFCITY, que l’Ajuntament de Sabadell va amagar, la PLATAFORMA EN DEFENSA DEL RIU RIPOLL farà un seguiment amb total transparència del Pressupost de la Campanya Cooperativa, que mitjançant la web de les entitats podreu consultar.

EXPEDIENT SURFCITY WEB ADENC

https://adenc.cat/adenc-publica-tot-lexpedient-administratiu-del-projecte-surfcity-com-un-exercici-de-transparencia/

Els nostres companys de viatge.

Les entitats de la Plataforma en Defensa del riu Ripoll; ADENC, Amics del Ripoll, Agrupació de veïns de Gracia, Entesa per Sabadell, Moviment Veïnal del Sud i plataformes PEUS, Massa Critica vàrem aconseguir un gran suport en les al·legacions de les ONGs ecologistes catalanes; Ecologistes de Catalunya, WWF Barcelona, Ecologistes en Acció, Plataforma catalana Residu Zero, plataforma SOSVallès, Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny i Plataforma Cívica per la Defensa de Collserola, de molts regidors de Medi Ambient i Urbanisme dels anteriors governs de la ciutat, i dels partits polítics locals ERC, La Crida, Entesa per Sabadell, ARA Sabadell, Comuns i Podemos.

Tenim un Projecte Alternatiu.

Estem treballant en un Projecte Alternatiu pel Ripoll amb el parc de Can Rimblas, per ubicar en aquell espai les demandes els barris de Sol i Padrís i Les Termes, les demandes de camins i circuits de les persones esportistes i persones que serveix de suport a les Pistes Municipals d’Atletisme.

A la vegada, cal incloure espais delimitats d’accés per la seva renaturalització i millorar la biodiversitat amb la formació d’un espai humit o llacuna a l’espai més proper possible a l’aqüífer del riu Ripoll per a la seva recàrrega i naturalització, un espai per fer salut i lleure amb tranquil·litat per la ciutadania de Sabadell.

L’ESTRATÈGIA DE RECAPTACIÓ DEL GOTEO

330 SUMADORS – INICI 2 DESEMBRE DE 2022

PRIMER FINAL – 12 GENER 2023 ( assolir el 100% 1a fase)  10.850 € MÍNIM

FINAL OPTIM – 22 FEBRER 2023 (assolir el 150% 2a fase)  15.100 ÒPTIM

LES RECOMPENSES

El Calendari del riu Ripoll, fotos de natura, revista, activitats socials i de natura i Festa del riu Ripoll.

 • APORTA-HI 10 € (min.500, optim 700 €)
  VES AMB EL SURF A UN ALTRE LLOC – 50-70 SUMADORS
  Val per una Sortida Ornitològica al riu Ripoll
  Ecoadenc riu Ripoll 2023
  Val per una butlleta-Entrada amb Sorteig a la Festa del riu Ripoll
 • APORTA-HI 20 € (min.1.000, optim 1.400 )
  VES AMB EL SURF A UN ALTRE LLOC – 50-70 SUMADORS
  Postals del riu Ripoll per enviar a l’Ajuntament de Sabadell.
  Ecoadenc riu Ripoll 2023
  Val per una butlleta-Entrada amb Sorteig a la Festa del riu Ripoll
 • APORTA-HI 50 € (min.7.500, optim 10.000 )
  EL RIU RIPOLL ES NATURA CADA DIA – 150-200 SUMADORS
  EL CALENDARI 2023 DEL RIU RIPOLL de 12 artistes de Sabadell
  (es podrà recollir abans del 24 de desembre 2022)
  una Quota gratis de 1er any soci d’ADENC i
  la revista ECOADENC 2023 sobre el riu Ripoll de Sabadell
  Val per Sortida Ornitològica al riu Ripoll
  Val per una butlleta-Entrada amb Sorteig a la Festa del riu Ripoll
 • APORTA-HI 80 € (min.800, optim 1.200 )
  DEFENSA I VIU EL RIU RIPOLL – 10-15 SUMADORS
  EL CALENDARI 2023 DEL RIU RIPOLL de 12 artistes de Sabadell
  (es podrà recollir abans del 24 de desembre 2022)
  Jocs de Postals del riu Ripoll signades per l’autor, i per enviar a l’Ajuntament de Sabadell.
  Val per Sortida Ornitològica al riu Ripoll
  Val per Sortida de Fototrampeig de mamífers al riu Ripoll
  Una Quota gratis de 1er any soci d’ADENC i
  La revista ECOADENC 2023 sobre el riu Ripoll de Sabadell
  Val per quatre butlletes-Entrada amb Sorteig a la Festa del riu Ripoll
 • APORTA-HI 150 € (min.450,optim 600 )
  MULLA’T MOLT PEL RIU RIPOLL #stopSURFCITY – 3-4 SUMADORS
  TRES CALENDARIS 2023 DEL RIU RIPOLL de 12 artistes de Sabadell
  (es podrà recollir abans del 24 de desembre 2022)
  2 Jocs de Postals del riu Ripoll per enviar a l’ajuntament de Sabadell.
  Val per Sortida Ornitològica al riu Ripoll
  Val per Sortida de Fototrampeig de mamífers al riu Ripoll
  Tres Quotes gratis de soci d’ADENC
  La revista ECOADENC 2023 sobre el riu Ripoll de Sabadell.
  Val per una dotzena de butlletes-Entrada amb Sorteig a la Festa del riu Ripoll
 • APORTA-HI 300 (min.600, optim 1200 )
  EL RIU RIPOLL S’HO VAL – 2-4 SUMADORS
  SIS CALENDARIS 2023 DEL RIU RIPOLL de 12 artistes de Sabadell
  (es podrà recollir abans del 24 de desembre 2022)
  2 Jocs de Postals del riu Ripoll per enviar a l’ajuntament de Sabadell.
  Tres Quotes gratis de 1er any soci d’ADENC
  La revista ECOADENC 2023 sobre el riu Ripoll de Sabadell.
  Val per Sortida Ornitològica al riu Ripoll
  Val per Sortida de Fototrampeig de mamífers al riu Ripoll
  Val per 50 butlletes-Entrada amb Sorteig a la Festa del riu Ripoll