Rècord de cigonyes hivernants i bons nombres de les espècies més comunes en el XXVIIè cens d’ocells aquàtics de l’Estany de Banyoles i el riu Fluvià

Penjat el 2 de febrer de 2021, per Limnos

● L’ànec collverd, la polla d’aigua i la fotja presenten valors màxims o a l’alça respecte l’any anterior, així com els dormidors d’esplugabous i corb marí gros.

● Destacar la presència de 117 cigonyes blanques hivernants i un número relativament mitjà de gavians i gavines.

● Les llacunes de can Morgat i Casa Nostra allotgen les espècies més singulars i interessants.

Banyoles, 2 de febrer de 2021

Un any més, durant el gener s’ha realitzat el cens d’ocells aquàtics hivernants a totes les zones humides de Catalunya. Aquests censos permeten tenir una estimació aproximada del total dels ocells d’una regió o d’un país, i està coordinat per diferents entitats a nivell internacional. Limnos ha estat coordinant el cens d’ocells a l’Estany de Banyoles des de 1995, essent aquesta la 27ena edició, i a l’Illa de Fares i al Fluvià des del 2001. Aquest any el cens es va realitzar diumenge 17 de gener a l’Estany de Banyoles i el dissabte 16 al riu Fluvià, tot i que, s’incorporen totes les dades entre el 10 i el 20 de gener, incloent espais com el Pla de Martís. Han participat al cens 18 persones.Rècord de cigonyes hivernants i bons nombres de les espècies més comunes en el XXVIIè cens d’ocells aquàtics de l’Estany de Banyoles i el riu Fluvià

Resultat del cens d’ocells aquàtics hivernants de l’Estany de Banyoles, per sectors i el total. Font: LIMNOS.

Aquest any el cens de l’Estany de Banyoles va estar marcat per les mesures anti-COVID i la necessitat de tramitar una autorització pels voluntaris per censar fora del seu municipi, especialment per poder visitar el riu Fluvià. Es van fer dos grups a l’Estany per repartir la gent i agilitzar els censos, i al Fluvià també es va fer per trams gairebé de forma individual.

La tendència general del cens ha estat de valors elevats de les espècies més abundants, especialment els 285 collverds, les 35 polles d’aigua, o els 180 esplugabous. Les fotges que l’any passat ban fer el mínim dels últims anys s’han recuperat lleugerament.

En quan a les dades destacades, podem parlar de l’augment i la consolidació d’un grup de cigonyes hivernants, amb un total de 117 exemplars, un valor a l’alça. També vam comprovar com les cigonyes ja estaven ocupant els tres nius a l’estany, inclòs el de la zona dels desmais que es no va tirar endavant l’any passat. Aquest grup dorm a la ciutat de Banyoles repartida entre unes 50 als arbres de l’Escola Casa Nostra, la llacuna de les cigonyes i els llums del camp de futbol del Banyoles, i unes altres 50 al centre de Banyoles, entre uns arbres del carrer Pere Alsius o en altres arbres al costat del carrer Mossen Constans.

Rècord de cigonyes hivernants i bons nombres de les espècies més comunes en el XXVIIè cens d’ocells aquàtics de l’Estany de Banyoles i el riu Fluvià

Resultat del cens d’ocells aquàtics hivernants de l’Estany de Banyoles, des de 2008 a 2020. Font: LIMNOS.

Destaca com a singularitat l’ànec griset a l’estany i diverses espècies a les llacunes de Can Morgat i de Casa Nostra com el blauet, el cabusset, 11 xarxets, becadells i becadell sord. Ja més estrany han estat l’ànec mandarí i un ànec collnegre d’origen escapat o assilvestrat, ja que son espècies exòtiques.

Com sempre, cal fer una menció especial pels gavians i gavines, els qual s’han mantingut en valors mitjans, amb un total d’uns 590 gavians i 223 gavines. Els censos de gavians son difícils ja que presenten diversa variabilitat i mobilitat entre dies i en una mateixa nit, utilitzant també per dormir teulats de naus industrials, pel que el seu valor pot ser infraestimat.

També s’ha fet un cens al riu Fluvià al pas per la comarca on destaca la presència de diversos dormidors de corb marí gros i espècies singulars com la merla d’aigua o l’agró blanc.

Rècord de cigonyes hivernants i bons nombres de les espècies més comunes en el XXVIIè cens d’ocells aquàtics de l’Estany de Banyoles i el riu Fluvià

Resultat del cens d’ocells aquàtics hivernants al Fluvià. Font: LIMNOS.

Aquests censos estan organitzats per Limnos però no serien possible sense la col·laboració de tots els participants, ja que és una activitat basada totalment amb el voluntariat ambiental.

Rècord de cigonyes hivernants i bons nombres de les espècies més comunes en el XXVIIè cens d’ocells aquàtics de l’Estany de Banyoles i el riu Fluvià

Pla de l’Estany, 2 de febrer de 2021
LIMNOS-Ecologistes de Catalunya (A. de Defensa del Patrimoni Natural del Pla de l’Estany)
www.limnos.org limnos@limnos.org