Recreem l’antiga Platja de dunes de la Paella de Torredembarra

Penjat el 15 de gener de 2013, per GEPEC

Recreem l’antiga Platja de dunes de la Paella de Torredembarra

Es tracta del primer camp de dunes experimental en platja urbana

Tot i no disposar de dades prèvies sobre restauració dunar en ambients mediterranis, el GEPEC-EdC, juntament amb la Fundación Biodiversidad i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Torredembarra, ha aconseguit restaurar la Platja de les Paelles del municipi. El projecte pretenia reconstruir les antigues dunes, un element mediambiental que protegeix i afavoreix la biodiversitat, a més de fomentar l’interès turístic. Després de finalitzar el pla de recreació, les entitats col·laboradores consideren que tot plegat ha estat un èxit.

Les dunes són uns dels ecosistemes més amenaçats arreu de les costes a tot el món, és per això que el passat mes de març l’Ajuntament de Torredembarra va proposar al GEPEC-EdC reconstruir un camp de dunes d’un total de 1800 m2. L’entitat ecologista va acceptar aprofitar un 1% de la sorra portuària del municipi per a crear la nova zona experimental, però amb la condició de crear un segon camp a partir de futures restes marines.

L’acord va comptar amb el suport econòmic de la Fundación Biodiversidad, qui va concedir una ajuda de 3000 euros, pensats sobretot per a finançar la coordinació dels voluntaris fins el mes d’octubre. En total es van aconseguir mobilitzar fins a 47 voluntaris, incloent 5 estrangers provinents del Servei de Voluntariat Europeu. Tan sols en el primer mes de treball, es van trasplantar un total de 1399 plantes, de les que van arrelar gairebé un 75%.

 

El GEPEC-EdC considera que l’èxit del projecte obliga a plantejar-se nous plans futurs de caràcter experimental com ha estat el de Torredembarra. Pel que fa a la Platja de les Paelles, l’entitat ecologista continuarà mantenint l’estat de neteja, reforçant el camp amb més plantes dunars i continuarà el seguiment fotogràfic de la seva evolució. A més a més, es pretén seguir fomentant el respecte i la responsabilitat cap a la natura, així que es realitzaran més tasques educatives i informatives al voltant de la necessitat de conservar les dunes.