Resultats jornades anellament. SYLVIA Estiu 2022. Riu Ripoll

Penjat el 18 de setembre de 2022, per Mireia Calvet

Aquest article és la continuació de l’article publicat el juny passat titulat: “Nova estació d’anellament d’ocells a Sant Vicenç de Jonqueres, dins del projecte SYLVIA”

https://adenc.cat/nova-estacio-danellament-docells-a-sant-vicenc-de-jonqueres-dins-del-projecte-sylvia/

Un cop finalitzades les 7 sessions d’anellament del projecte SYLVIA a la nova estació de Sant Vicenç de Jonqueres a Sabadell, procedim a comentar els resultats.

S’han anellat 476 ocells de 41 espècies diferents. A més a més hem controlat 149 ocells més, anellats anteriorment o anellats durant les jornades SYLVIA.

Per espècies, podem destacar les 12 més comunes reproductores a la zona del riu Ripoll, per ordre de quantitat serien: Pardal comú, Rossinyol bord, Tallarol de casquet, Merla, Rossinyol comú, Mallerenga carbonera, Tallarol capnegre, Verdum, Bosqueta comuna, Pit-roig, Oreneta comuna i Cadernera. Entre aquestes 12 espècies, cobreixen el 81% dels anellaments com podeu veure a la gràfica següent:

Respecte les 29 espècies restants, tenim 6 d’elles que ens van passar en migració però que no són reproductores a la zona: Boscarla de canyar, Balquer, Xivitona, Mastegatatxes, Tallareta comuna, Tallarol de garriga i Tallarol gros.

La resta d’espècies (23) són reproductores a la zona però en menor quantitat respecte les 12 més comunes, per exemple tindríem: Pardal xarrec, Raspinell, Ànec collverd, Cuereta blanca, etc., algunes de tants sorprenents com l’Enganyapastors, el Picot garser gros o inclús un Faisà.

Com a curiositat, el Pardal comú tot i ser l’espècie més abundant (127 ocells), només apareix per la zona des de de meitat de Maig fins a meitat de Juliol, en canvi és pràcticament absent la resta de mesos.

Pel que fa les edats dels ocells, 362 eren adults (nascuts el 2021 o anteriorment) i 240 nascuts aquest any. Els primers joves van començar a aparèixer a meitat de Maig i finalment el 3 de Juliol la quantitat de joves ja era superior a la quantitat d’adults. Ho podem veure a la gràfica següent:

Les mitjanes per sessió d’anellament han sigut de 89 ocells de 20 espècies diferents. El dia de més quantitat d’ocells va ser el 19 de Juny amb 107 ocells i el dia de més diversitat d’espècies va ser el 2 d’Agost amb 29 espècies!

Al ser una estació SYLVIA nova, podem comparar els resultats de la nostra estació amb la resta d’estacions SYLVIA actives de Catalunya aquest any (més de 40 estacions diferents). Els resultats són sorprenents ja que l’estació de Sabadell ha sigut la que més diversitat d’espècies (41 diferents) ha tingut de tot Catalunya així com la major quantitat d’adults. Respecte la quantitat de joves, està en segon lloc.

Aquests resultats ens indiquen que la zona d’anellament de Jonqueres és una zona molt bona pel que fa la nidificació dels ocells. S’ha de comentar que l’Adenc porta treballant en la restauració ecològica d’aquesta zona des de fa més de 10 anys dins del projecte “Fes reviure el Ripoll” i que sense dubte aquesta restauració ha ajudat a obtenir aquests resultats tant espectaculars.

La segona part del projecte SYLVIA és a l’hivern. Es fan 3 sessions (Desembre, Gener i Febrer) per veure la població, espècies, supervivència, etc. Un cop fetes les 3 sessions comentarem els resultats.

Durant la tardor farem alguna sessió d’anellament més per veure quines espècies fan la migració postnupcial a través del riu Ripoll.

 

Enganyapastors (Caprimulgus europaeus), femella adulta

Faisà (Phasianus colchicus), mascle juvenil.

Picot garser gros (Dendrocopos major), femella juvenil