Reunió de la Campanya Contra el Quart Cinturó amb el conseller de Territori

Penjat el 19 de desembre de 2022, per Adenc

EL CONSELLER DE TERRITORI JULI FERNANDEZ I LA CAMPANYA CONTRA EL QUART CINTURÓ ES REUNEIXEN PER TRACTAR SOBRE LES PRIORITATS EN MATERIA DE MOBILITAT I LA PRESERVACIÓ DELS ESPAIS NATURALS

 

El Conseller de Territori de la Generalitat de Catalunya Juli Fernández, acompanyat del Secretari General de Mobilitat i transport Marc Sanglas, van mantenir una reunió el passat divendres amb representants de la Campanya Contra el Quart Cinturó. La reunió va tenir lloc a la seu de l’ADENC a Sabadell.

 

El punts més destacats que es van tractar van ser:

 

 

  • RESOLDRE ELS PROBLEMES DE MOBILITAT DEL VALLÈS EN TRANSPORT PÚBLIC, ENTERRANT DEFINITIVAMENT EL QUART CINTURÓ

 

Tenim l’oportunitat de canviar el model de mobilitat, de creixement i urbanització del Vallès, i evitar el paper urbanitzador del Quart Cinturó. S’ha plantejat l’eliminació de les reserves de sòl per al QC del planejament, tant del Vallès Occidental com de l’Oriental, i plantejar un altre model d’infraestructures que resolgui els problemes reals dels municipis i dels seus habitants, i que en el termini d’un un any i mig o dos hi hagi mostres d’aquest canvi de model. 

Tenim la responsabilitat de racionalitzar les infraestructures en el context d’emergència climàtica i posar sobre la taula el debat sobre la sostenibilitat de les infraestructures. En els darrers anys s’ha perdut la meitat del sòl agrícola del Vallès, que dona qualitat de vida a la ciutadania en forma d’alimentació, de biodiversitat i de qualitat ambiental. 

S’ha valorat positivament les declaracions del conseller Juli Fernàndez d’aparcar les irreals  solucions a la mobilitat basades en el Quart Cinturó i el seu impacte sobre els espais naturals. 

 

 

  • MILLORAR LA CONNEXIÓ AMB CASTELLAR DEL VALLÈS 

 

Resoldre la problemàtica de la mobilitat entre Sabadell i Castellar del Vallès, amb transport col·lectiu i viària ha de ser una prioritat. Compromís de la conselleria d’estudiar la connexió amb un carril segregat del BRCAT i amb el perllongament dels FGC, així com estudiar la connexió de la Ronda Oest amb la B-124 amb un pont sobre el riu Ripoll compartit amb el transport col·lectiu.

Es veu positiu que el Pressupost de 2023 de la Generalitat de Catalunya contempli aquest estudi.

 

 

  • PROTEGIR ELS ESPAIS LLIURES I NATURALS DEL VALLÈS 

 

Una altra prioritat és impulsar el Pla Director Urbanístic dels Espais Agraris i Naturals, previst en el Pla Territorial Metropolità de Barcelona-PTMB (2010).

Es reclama decisió política a favor de limitar definitivament el creixement urbanístic en taca d’oli i fomentar creixements urbans interns, tot garantint la preservació dels espais lliures i no urbanitzables.

 

 

  • ALTRES TEMES TRACTATS:

 

– Impacte greu sobre la Riera de Gaià de les obres Abrera – Terrassa.

– Es planteja l’eliminació del model tarifari ZONA 2 – ZONA 3 al Vallès en el transport públic per permetre la mobilitat a un preu unitari entre els municipis vallesans.

Es proposa una infraestructura de transport col·lectiu pel Vallès sud, que connecti municipis com Ripollet, Montcada, Cerdanyola, Badia, la UAB,…

– Prioritat dels Intercanviadors Ferroviaris RENFE-FCG de Volpelleres i Hospital General i l’Intercanviador RENFE R4 i R8 a Baricentro a Barberà del Vallès.

– Impulsar la connexió Sabadell – Terrassa amb la N-150 amb BRCAT i carrils bici.

Impulsar també les connexions de la riera de Caldes i altres eixos similars al Vallès Oriental amb BRCAT BUS amb plataforma segregada.

– Finalment, s’han comentat diversos conflictes ambientals del Vallès: a Corró d’Amunt (les Franqueses del Vallès) per una nova urbanització; el PGM Centre Direccional; la C-59 a Sant Feliu de Codines i el projecte Surfcity a Sabadell.

 

Sabadell, 16 de desembre de 2022.

 

CAMPANYA CONTRA EL QUART CINTURÓ