Sortida botànica a la Vall de Saltèguet

Penjat el 4 de juliol de 2021, per Mireia Calvet

El grup de botànica de l’Adenc, tenia prevista una sortida al Coll de Pendís aquest dissabte 3 de juliol, però degut a la indisposició del guia, el mateix grup ha improvisat una sortida a la Vall de Saltèguet, amb el guiatge del Jordi Perez i l’Alfred Bellés, naturalistes, i grans amants de la botànica.

La Vall de Saltèguet està situada al sector est de la Cerdanya, és tributària de la ribera d’Alp a la Molina. Iniciem la passejada per un camí que surt a mà dreta a uns dos quilòmetres de la carretera N-260 després de l’Hotel La Collada.

A l’inici de l’itinerari ja comencem amb les primeres lliçons: la vegetació està condicionada pel tipus de sòl, que en aquest cas és silícic, i també per l’orientació; així, a la part solana tenim predominància del pi roig, mentre que a la part obaga, predominen el pi negre i l’avet.

El recorregut segueix primer un torrent que travessem diverses vegades fins que ens enfilem entre pins i avets per arribar als prats alpins, assolint una cota màxima de 2000 m. Durant tot el camí, el Jordi i l’Alfred no paren de senyalar-nos plantes, el mes de juliol és el millor per poder gaudir de la flora d’alta muntanya, i tot plegat és un no parar de fer fotografies, està tot preciós!!

Pels qui vulguin aprofundir en el coneixement de la flora d’aquesta vall, poden consultar l’extens estudi que es va publicar el 2006 a la revista Miconia, realitzat per l’Equip de Recerca Botànica del Centre Excursionista de Catalunya.

https://revistamiconia.blogspot.com/2019/

Antennaria dioica

Valeriana officinalis

Saxifraga stellaris

 

Gentiana lutea