Sortida de botànica al Torrent de Baliarda.

Penjat el 25 de desembre de 2021, per Mireia Calvet

El torrent de la Baliarda és un sot pregon, molt ombrívol i humit, que hi ha a ponent de Sant Feliu de Codines, entre aquest poble i Gallifa, de la mà de Romà Rigol, fem una passejada botànica per aquest indret.

La caminada s’inicia al cementiri de Sant Feliu de Codines, des d’allà ens acostem al torrent, primer per una pista i desseguida per un corriol, la primera parada que fem, les explicacions del Romà ens porten a reflexionar sobre l’ús o abús que fem de la natura, en concret sobre l’ultilització d’aquests corriols per motos de trial que provoquen una forta erosió del terreny.

El camí baixa seguint el torrent entre càdecs, llentiscles, pins, avellaners, roures, pollancres i alguns boixos, afectats per la plaga de l’eruga del boix, tal com ens explica el Romà; però alguns estan rebrotant!

Pel camí també ens entretenim observant les diferents molses i hepàtiques que trobem a les escorces dels arbres.

El recorregut és espectacular i ens hi podríem quedar tot el dia, però la sortida és matinal, així que cap al migdia decedim enfilar el camí de tornada, ara de pujada. Ja fora del torrent, en una aturada a per reagrupar-nos, el Jordi descobreix una orquídia, la Spiranthes spiralis, al marge del camí, una troballa inesperada, i és que la natura ens fa regals cada dia.

Bruc d’hivern

Spiranthes spiralis