Sortida d’ornitologia als meandres del riu Ter

Penjat el 29 de maig de 2022, per Mireia Calvet

El passat 22 de maig el grup d’ornitologia de l’Adenc va organitzar una sortida al riu Ter, la jornada va estar marcada per una onada de calor amb temperatures molt superiors a les habituals per aquesta època, fet que va condicionar també l’activitat dels ocells, molt reduïda a les hores de més calor.

Ens trobem a la zona d’aparcament que hi ha davant la Piscina Municipal de les Masies de Voltregà i des d’allà ens acostem al riu Ter. En aquesta zona el riu dibuixa una sèrie de meandres d’aigües encalmades amb un bon bosc de ribera que acull nombroses espècies d’ocells. Fem una passejada vorejant el riu sota l’ombra d’àlbers i salzes.

La primera parada la fem en una zona de descans prop del riu, al meandre de l’lla de les Gambires i la Font del Peretó, seguint el curs del riu, anem observant alguns Martinets blanc, una família d’ànecs collverds que tenen una dotzena de petits aneguets, Bernats pescaires i els primers rapinyaires, un Milà negre i un Voltor.

La nostra passejada transcorre practicament durant tot el recorregut, a al riba dreta del riu Ter, passant per meandre de l’Illa de Gallifa, la colònia d’Ardèids d’Espadamala, fins al meandre del Despujol, durant tot el camí ens acompanyen els cants del Rossinyol, el Cargolet i l’Oriol, que sentim però que no es deixen veure.

La colònia d’ardèids que hi ha als plans d’Espadamala, es una de les colònies de nidificació d’ardèids de més importants Catalunya, amb més de 300 nius censats de 4 espècies diferents: Bernat pescaire, Martinet blanc, Martinet de nit i Esplugabous. Des del mirador, es poden observar els nius d’aquests ocells, en alguns casos amb polls, altres encara covant, i altres, els bernats pescaires, ja quasi adults, un documental de natura en viu i en directe.

Durant la jornada vam poder observar un total de 31 espècies, ja sigui vistes o sentides, que podeu consultar a la llista següent:

Martinet de nit (Nycticorax nycticorax)

Esplugabous (Bubulcus ibis)

Martinet blanc (Egretta garzetta)

Bernat pescaire (Ardea cinerea)

Ànec collverd (Anas platyrhynchos)

Milà negre (Milvus migrans)

Milà reial (Milvus milvus)

Voltor comú (Gyps fulvus)

Gavià argentat (Larus michahellis)

Tudó (Columba palumbus)

Tórtora turca (Streptopelia decaocto)

Falciot negre (Apus apus)

Puput (Upupa epops)

Picot verd (Picus viridis)

Oreneta comuna (Hirundo rustica)

Cuereta blanca  (Motacilla alba)

Cargolet (Troglodytes troglodytes)

Pit-roig (Erithacus rubecula)

Rossinyol (Luscinia megarhynchos)

Merla (Turdus merula)

Rossinyol bord (Cettia cetti)

Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla)

Raspinell comú (Certhia brachydactyla)

Gaig (Garrulus glandarius)

Garsa (Pica pica)

Cornella negra (Corvus corone)

Corb (Corvus corax)

Estornell

Pardal comú (Passer domesticus)

Pardal xarrec (Passer montanus)

Verdum (Carduelis chloris)