Penjat el 10 de juny de 2024, per Adenc
Emmarcada dins la 33a setmana del Medi Ambient organitzada per l’Ajuntament de Terrassa, sota el lema Regeneració, reptes per afrontar el canvi climàtic, l’ADENC ha organitzat la 16ª Fira Activa’t pel Medi Ambient.
Aquesta va tenir lloc el passat diumenge 9 de juny al matí, al Parc de Vallparadís de Terrassa.
Com els anteriors anys, aquesta Fira ha sigut un punt de trobada de diferents entitats, empreses i col·lectius que treballen amb una perspectiva ecosocial i són respectuoses amb el medi ambient. Hi ha hagut una participació de dotze paradistes diferents! Des de l’ADENC estem molt contentes de cada any incorporar noves iniciatives i projectes a aquesta fira, per tal de visibilitzar-les i donar a conèixer les opcions sostenibles que hi ha a la ciutat de Terrassa.
Aquest any hem comptat amb la participació de dues Hortes Comunitàries de la ciutat: per una banda L’hort comunitari Plantem-nos (que van fer un petit taller/xerrada de com fer compost per aprofitar les restes orgàniques) i l’Horta comunitària Ca n’Anglada que van portar productes medicinals elaborats amb plantes de l’horta: oli del dolor, crema d’aloe, bàlsam d’hibiscus, espelmes de soja, bossetes d’infusió… entre d’altres.
L’Observatori de l’aigua de Terrassa, a part de portar l’exposició de la Maleta de l’aigua, van aprofitar la jornada fer el lliurament de premis de relats curts!
A la Fira també hi van participar entitats ecologistes de referència a la ciutat com són l’Assemblea ecologista La Paparola i Greenfluencers Terrassa (que a part de presentar el col·lectiu van crear una dinàmica al voltant dels consumisme i els residus que aquest produeix, oferint alternatives més eco-responsables disponibles a Terrassa), a més de l’ADENC. I també vam comptar amb la participació de Barris Futurs, la comunalitat urbana de la ciutat (oferint informació del projecte i també sobre Comunitats energètiques), i de la nova cooperativa d’habitatge de la ciutat: La Teulada .
També vam tenir un toc d’art amb Ars Natura, que ens va portar boniques il·lustracions de natura: ocells, plantes remeieres… i molt més!
Per la banda d’educació ambiental, com l’any passat, va venir El conte de les caixes niu, un conte d’educació ambiental autoeditat i autogestionat: apropant els infants als ocells i la biodiversitat urbana. I en aquesta línia també vam comptar amb l’assistència de l’Associació Xàtiga que van realitzat pedagogia ecològica entre la gent visitant de la fira, i també van promocionar la plantoteràpia, el cuidar les plantes, promoure el reduir i reutilitzar, i també com sembrar i compostar terra a casa en petit format i sense cucs. I les participants van poder plantar una planta i emportar-se-la d’obsequi!
Seguint amb els criteris de reutilització i també amb valors socials, va venir l’associació eco INSERCIÓ, amb el projecte Roba Per a Tots i el servei de recollida selectiva de roba a Terrassa (per una gestió sostenible de la roba en desús).
Finalment també hi van participar el col·lectiu BiTer (Bici Terrassa Club) que va finalitzar la bicicletada a la Fira. Una bicicletada on reclamaven un camí pedalable de Terrassa a Rubí i que enllaci amb la vida verda de la llera del Llobregat!
Agraïm la participació de tothom que ha fet possible aquesta fira, així com el suport de l’Ajuntament de Terrassa, conscients que aquesta fira massa modesta per afrontar els reptes que ens planteja el canvi climàtic, però que alhora permet donar visibilitat a col·lectius i lluites vives al nostre territori que van ben encaminades.