Una consulta a Tossa que afecta el medi natural podria ser irregular

Penjat el 14 de novembre de 2016, per Cepa

La consulta de Tossa  sobre la futura construcció d’un port, els seus accessos, un hotel de cinc estrelles i quatre habitatges a Tossa podria ser irregular i no tenir efectes legals.

La tensió a Tossa de Mar respecte a la consulta convocada per l’ajuntament el 20 de novembre va en augment. El dictamen que posa en dubte que la consulta sigui nul·la de ple dret, l’embolic de les diferents competències administratives i les salvaguardes de protecció, planeja sobre el debat.

Tots els partits polítics de Tossa, llevat del partit que governa la població, Tossa Unida (TU) que compta amb el suport d’una regidora deslligada d’ERC, s’han mostrat contraris a les modificacions urbanístiques i fan campanya pel no per separat tant Ciutadans, com la CUP, el grup municipal de CiU, Podem i ERC de Tossa.

Des del punt de vista urbanístic, malgrat que part dels sols podrien ser requalificats, no és possible construir, com es pretén sense modificar el PEIN de les Cadiretes, el PDUS i totes les normes de protecció del litoral, competència de l’estat.

Altrament, no hi ha l’autorització prèvia per fer el port o el túnel, per part de la Generalitat de Catalunya i l’estat espanyol. El secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font, va manifestar que fins que no s’hagi fet la consulta, “la Generalitat tampoc no es pronunciarà i que si es planteja, n’hauran de parlar amb calma i estudiar totes les opcions”.

 Una consulta a Tossa que afecta el medi natural podria ser irregular Peu foto: la passejada cultural pel camí de Ronda del dissabte 29 va reunir a una cinquantena de veïns i persones interessades en la salvaguarda d’un bé comú que quedaria suprimit amb la privatització de la zona de pas en benefici dels quatre xalets i l’hotel de cinc estrelles. Foto: J·B

El cas és que un nou informe encomanat per l’ajuntament rebat al de la Universitat de Girona. En aquest context, els Amics de Tossa han convocat diferents debats que han ajudat a entendre que hi ha darrera de la intenció de construir el port esportiu.

Diumenge 6 va tenir lloc un desembarcament a Tossa de les personalitats que donen suport als promotors encapçalats per Isidro Ventura, amb un acte públic. Un dels ponents que va defensar el projecte va ser Andreu Gispert Llavet, exsecretari general de la presidència de la Generalitat de Catalunya en temps de Jordi Pujol i vicepresident del Port de Barcelona. També hi va participar Josep Mariné, expresident convergent de la Diputació de Tarragona, Josep Maria Prats ex alt càrrec d’Acciona com promotor i tres tècnics: José Luis Monsó de Prat, Lluis Coll, Ramon Vidal biòleg i Ricardo García Nieto, vicepresident del despatx comptable d’Asepyme.

L’associació Amics de Tossa ha reclamat a l’ajuntament la convocatòria de les entitats que han mostrat el seu interès en participar, tot inscrivint-se a un registre. La convocatòria de les entitats com fila zero podran parlar a un acte convocat pel dissabte 12 de novembre, una setmana abans de la consulta.

Jordi Bigues