Veïnes i veïns de Caldes bloquegen l’accés dels camions a l’explotació d’àrids de Carerac

Penjat el 23 de setembre de 2019, per Adenc

Divendres 20 de setembre, un grup de veïnes i veïns de Caldes de Montbui, a les 7 del mat, es van concentrar davant l’entrada d’accés a la planta d’extracció d’àrids que l’empresa GDP Recycling Process, SL (abans Àrids Pérez) explota a la zona de Can Carerac de Caldes.

La presència de les veïnes i e veïns, amb una pancarta on es podia llegir: “PROU ABOCAMENTS IL·LEGALS. SALVEM L’ENTORN DE CALDES”, va bloquejar l’entrada dels camions que venien a abocar terres en aquest paratge i la sortda dels que ja hi eren. Aquests fets posen en evidència que l’actvitat de l’empresa no estava aturada malgrat que l’accés a la planta havia estat precintat per darrera vegada (la 3a) per l’Ajuntament de Caldes el dimecres 19 de setembre.

El precintat s’havia produït per primera vegada el dia 18 de juny, després que l’ajuntament hagués requerit a l’empresa legalitzar la seva situació i cessar l’actvitat (Decret d’Alcaldia 642/2018 de 5 de novembre), i en no obtenir-ne la resposta necessària, va ordenar el precinte de l’actvitat (Decret d’Alcaldia 393/2019 de 21 de març).

Els objectus de l’acció dels veïns eren:

a. Denunciar la presencia d’una actvitat il·legal que, després de vint anys d’actvitat, no compta amb la llicència municipal d’actvitat pertnent.

b. Denunciar el presumpte delicte que l’empresa comet en trencar els precintes imposats per l’Ajuntament i que demanen una acció judicial més contundent per part de l’Ajuntament.

c. Demanar a l’Ajuntament que cada cop que l’empresa violi l’ordre de tancament i talli els precintes, immediatament interposi una querella criminal .

d. Denunciar l’abocament de residus impropis (runes, residus industrials, fangs, etc.) que s’han produït.

L’acció es va perllongar fns a mig matí, quan es va obtenir el compromís de l’alcalde de Caldes, Sr. Isidre Pineda, de precintar l’actvitat novament l’actvitat. Va ser precintada per 4a vegada, a migdia. Des de primera hora del matí, la presència de nombrosos mitjans de comunicació, premsa i televisió, va ser notable i van donar una cobertura força exhaustva de l’acció amb entrevistes als protagonistes i a l’alcalde de Caldes.

L’acció volia cridar l’atenció sobre uns fets il·legals que estan succeint i denunciar la falta efectiva de protecció que té l’entorn de Caldes, dels quals l’extracció d’àrids a Carerac n’és un exemple que, malauradament, no és únic.

L’acció es va desenvolupar amb tranquil·litat, educació i respecte per part de tothom, incloent-hi les policies (local i Mossos d’Esquadra) que hi van ser presents. Creiem que ha tngut un impacte notable en els mitjans, i volem transmetre a tots els participants el nostre agraïment.

Convidem tota la població de Caldes de Montbui a estar amatent per si fossin necessàries noves iniciatves en el futur.

Veïnes i veïns de Caldes de Montbui

Caldes de Montbui, 23 de setembre de 2019

 

NOTA 1:  Adjuntem enllaços amb uns vídeos enregistrats el 2014 (primavera) on es veu un camió de l’empresa Àrids Pérez (la precedent a l’actual titular) fent abocaments d’impropis. El conductor és el mateix titular de l’empresa i gestor actual.

NOTA 2:  Podeu visitar el web de l’Agència de Residus de Catalunya i podreu comprovar si l’empresa té algun tipos d’acreditació per tractar qualsevol tipos de residus. http://residus.gencat.cat/ca/consultes_i_tramits_-_nou/consultes Feu les consultes, i descobrireu quintes autoritzacions té segons el que el titular diu que té de la “Junta de Residus” (organisme dissolt ja fa molts anys).

 

Veïnes i veïns de Caldes bloquegen l’accés dels camions a l’explotació d’àrids de Carerac Veïnes i veïns de Caldes bloquegen l’accés dels camions a l’explotació d’àrids de Carerac