VIDEO de la construcció d’un refugi experimental per a ratpenats dels graners a Roquetes

Penjat el 27 de febrer de 2014, per GEPEC

VIDEO de la construcció d'un refugi experimental per a ratpenats dels graners a Roquetes

Amb la instal·lació d'aquest refugi el 31 de juliol de 2013 culminava tot un procés que implicava la signatura d'un acord de custòdia amb l'Ajuntament de Roquetes
 

La idea de construir el refugi va sorgir gràcies a la mediació del Parc Natural dels Ports doncs un refugi assessorat pel Museu de Granollers al 2005 en un edifici particular dins del casc urbà (que ja gaudia de la companyia d'una interessant colònia de ratpenats dels graners (Eptesicus serotinus) s'havia malmès ja que els materials emprats no eren adequats. 
Vam dissenyar un nou refugi que s'havia de situar fora de l'edifici. Degut a l'oposició d'un veí, al final el refugi va canviar d'ubicació i va ser traslladat dalt de l'edifici del nou Ajuntament de Roquetes, un espai vora el canal i amb moltes cases buides amb ratpenats.
El refugi s'ha confeccionat pensant amb aquesta espècie concreta de ratpenats. S'han insertat viguetes de fusta al sostre per sostenir-lo. S'han tapat les juntes amb llistons per  evitar microcorrents d'aire. S'hi han introduït excrements de ratpenats a l'interior per atraure'ls. Només s'ha usat oli de llinosa per protegir-ne la part exterior. S'han realitzat proves de llum i aire dins i fora, etc.
El refugi l'ha construït la voluntària Rosa Morera sota la supervisió d'en Ramon Ferré i el quiropteròleg Xavier Bayer.
Totes les gestions per a signar els acords varen córrer a càrrec de la Isabel Carreras com a tècnica de custòdia.
El refugi s'emmarca en la segona fase del projecte de Custòdia quiropterològica cofinançat pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i la Fundación Biodiversidad.
El vídeo ha estat editat per na Isabel Rodríguez
vegeu-lo a: