Volem que l’aigua torni al riu: aigua pel Siurana!

Penjat el 17 de juny de 2014, per GEPEC

Volem que l'aigua torni al riu: aigua pel Siurana!

Des del GEPEC-EdC donem ple suport als ajuntaments de Poboleda i Torroja en la seva reinvindicació pel cabal ecològic del riu Siurana.

Per aquest motiu divendres passat fèiem costat als alcaldes i als presidents de les comunitats de regants de Poboleda i Torroja en un acte reivindicatiu sobre el terreny.

Aigues avall de la Venta del Pubill una captació d'aigua deixa el riu eixut la major part de l'any. L'aigua és desviada cap a l'embassament de Riudecanyes.

La conca del Riudecanyes acostuma a ser insuficient per omplir l'embassament. Per aquest motiu es va buscar la manera d'aportar-li més aigua. La solució va venir amb aquesta captació que porta l'aigua des de la conca del Siurana i que data de l’any 45. Podria ser una solució acceptable per la gent del territori i també per l'ecosistema si es respectés el cabal ecològic del riu Siurana.

Ara mateix la poca aigua que li resta al riu està embassada i només és font de mosquits. El microclima de la zona és alterat per la manca d'aigua fent que els estius siguin més calorosos. L'aigua de rec pels pagesos de la zona és de baixa qualitat. El bosc de ribera es ressent també d'aquesta manca de la humitat suficient.

Malgrat que el mecanisme de la captació d'aigua està preparat per tancar-se i deixar que l'aigua baixi pel seu curs natural, fa anys que no es fa servir. Fins i tot és possible que degut al desús hagi perdut la seva funcionalitat.

I ens preguntem moltes coses:

Com és que aquesta primavera la presa de Riudecanyes ha sobreeixit durant setmanes i no s'ha donat pas a l'aigua cap al Siurana?

Quin volum d'aigua administra cada any l'embassament de Riudecanyes i com es distribueix?

D'ençà dels anys 80 en que el mini-transvassament de l'Ebre començà a portar  l'aigua a la ciutat de Reus, l'aigua del pantà és tota pels regants? Quina quantitat en gasten? Quina quantitat d'aigua sobra i què se'n fa?

I ja per acabar, que l'aigua del Siurana no arribi a la seva desembocadura, és a dir al riu Ebre, ho hauríem de considerar si més no un micro-transvassament de l'Ebre?

De vegades sembla que hi ha coses menys clares que l'aigua.

Gràcies a la nostra pressió i la dels representants de Poboleda i Torroja, de forma miraculosa, des d’ahir torna a baixar aigua pel riu Siurana. Ens preguntem quan durarà. Continuarem a l’aguait.