Sortida ornitològica al Parc Grípia Ribatallada força completa

Penjat el 29 de novembre de 2018, per David López Bosch

El passat 17 de novembre vam tornar a anar al Parc Grípia Ribatallada a observar les diferents espècies d’ocells que hi viuen. Des de l’ADENC portem uns anys intentant donar a conèixer aquest espai tant oblidat entre els dos nuclis més poblats del Vallès Occidental. La sortida va tenir un èxit considerable, ja que disset persones vam quedar aquell dissabte ennuvolat a les vuit i mitja a l’estació de Terrassa Est.

Des d’allà vàrem endinsar-nos per l’entrada de Torressana a l’àmbit del Parc Grípia Ribatallada. Tanmateix no vam caminar gaire, que ja ens vam aturar ben al començament per a observar un xoriguer comú (Falco tinnunculus) fent l’aleta als camps del davant dels pisos de Torressana, segurament buscant alguna presa. Al cap d’una estona de buscar en la llunyania, també vam poder observar un falcó peregrí (Falco peregrinus) aturat en una de les torres elèctriques. Tot i que estava força lluny, tothom va poder identificar-ne les característiques i comparar-lo amb el xoriguer comú. La sortida començava bé!

Sortida ornitològica al Parc Grípia Ribatallada força completa

Les torres d’electricitat són bons llocs per a buscar-hi ocells, en especial rapinyaires. Foto de Manel Gisbert.

La sortida va seguir, anant en direcció a l’antic baixador de Torrebonica, amb diverses observacions interessants. Un grup de perdius roges (Alectoris rufa) que es van deixar veure de bén aprop mentre buscaven menjar en un camp i un picot verd (Picus sharpei) que es va aturar al tronc d’un arbre el temps just per a que alguns dels presents l’observessin. El fet de que fóssim tants, feia que a vegades es fessin grupets que anàvem a uns metres de separació (què hi farem!).

Seguint pel camí, ens acompanyava el reclam de pitrojos (Erithacus rubecula), tallarols de casquet (Sylvia atricapilla) i tallarols capnegres (Sylvia melanocephala) que es deixaven veure més o menys entre la vegetació. Els que si veiem bé eren els abundants tudons (Columba palumbus) i els escandalosos gaigs (Garrulus glandarius) que semblava que juguessin a fet i amagar per les copes dels arbres. Durant el camí, també vam poder detectar uns quants mosquiters comuns (Phylloscopus collybita) espècie molt més abundant durant el  període hivernal.

Sortida ornitològica al Parc Grípia Ribatallada força completa

Mosquiter comú en un esbarzer. Foto de David López.

Al arribar al bosc del Pi Gros, vam aturar-nos a esmorzar. Mentre el cant del rossinyol bord (Cettia cetti) s’anava sentint darrera nostre, uns bruels (Regulus ingicapilla) es passejaven per sobre dels nostres caps i ens feien companyia mentre menjàvem. Després d’esmorzar vam enfilar cap a la bassa de reg del Club de Golf el Prat, on ens trobem una desagradable sorpresa.

Sortida ornitològica al Parc Grípia Ribatallada força completa

Petit bruel amagant-se entre les branques. Foto de Manel Gisbert.

A la bassa on esperàvem veure algunes espècies d’aus aquàtiques (feia poc s’hi havia observat un cullerot, Anas clypeata) vam trobar que s’hi havia col·lat una persona amb el seu gos, el qual s’estava banyant escandalosament a la bassa. Com a resultat, només uns pocs ànecs collverds (Anas platyrhynchos) havien resistit a la bassa. Després de llançar una sèrie d’improperis (dintre del que la nostra educació ens permetia) vam seguir el camí, vorejant el camp de golf.

Sortida ornitològica al Parc Grípia Ribatallada força completa

Bosc del Pi Gros. Foto de David López.

Només allunyar-nos de la bassa, en una torre d’electricitat que estava al mig d’una pineda hi vam veure un rapinyaire de mida mitjana aturat. Tot i que l’individu en qüestió no va aguantar gaire la nostra presència, va resultar que es tractava d’un astor jove (Accipiter gentilis), que després d’una gèlida mirada amb els seus penetrants ulls grocs, va anar a refugiar-se entre els arbres.

Vorejant els camps del costat del golf vam poder observar força ocells típics de zones agrícoles com aloses (Alauda arvensis), titelles (Anthus pratensis) i bitxacs comuns (Saxicola torquatus), així com escoltar alguna cotoliu (Lullula arborea). Quasi al final del recorregut, vam poder observar una quantitat força important d’estornells vulgars (Sturnus vulgaris) i també d’un grup de túrdids. Després d’una acalorada discussió, vam acordar que es tractava d’un grup de grives (Turdus viscivorus) que voltaven entre els ametllers i els cables de telèfon.

Sortida ornitològica al Parc Grípia Ribatallada força completa

Bitxac comú a la seva atalaia. Foto de Manel Gisbert.

Ja de tornava vam decidir tornar a passar per  la bassa de reg, per a provar sort. I no ens va sortir malament la jugada! Sense la presència d’intrusos ni de gossos, el nombre de collverds havia augmentat considerablement, i també un grup de xarxets (Anas crecca) que devien estar amagats abans, havien sortit. També, vam detectar un ànec misteriós, d’un color marró clar i unes marques fosques a la cara, que s’amagava entre l’herba a la vora de la bassa. Buscant intensament a la guia, vam acabar deduïnt que es tractava d’una femella de xarrasclet (Anas querquedula), un individu probablement en migració que s’havia aturat a la bassa a descansar. Una bona observació pel Vallès Occidental!

Sortida ornitològica al Parc Grípia Ribatallada força completa

Bassa de reg. Foto de David López.

Ja ben satisfets, vam tornar cap a l’estació on teníem els cotxes o ens esperava el tren. Després de saltar torrents que normalment baixen secs, i de fer drecera per un camí força dubtós (malmès per les pluges, no per culpa del guia…), vam arribar al punt d’inici amb quaranta ocells a la llista i amb la sensació d’haver passat un matí ben profitós descobrint el Parc Grípia Ribatallada, un espai que, tot i la seva proximitat a dues grans ciutats, presenta una biodiversitat més que destacable!

Llistat de les espècies observades:

  1. Anas platyrhynchos – Ànec collverd
  2. Anas crecca – Xarxet comú
  3. Anas querquedula – Xarrasclet
  4. Alectoris rufa – Perdiu roja
  5. Phasianus colchicus – Faisà
  6. Tachybaptus ruficollis – Cabusset
  7. Accipiter gentilis – Astor
  8. Falco tinnunculus – Xoriguer comú
  9. Falco peregrinus – Falcó pelegrí
  10. Larus michahelllis – Gavià argentat
  11. Columba livia – Colom roquer
  12. Columba palumbus – Tudó
  13. Picus sharpei – Picot verd ibèric
  14. Dendrocopos major – Picot garser gros
  15. Alauda arvensis – Alosa vulgar
  16. Galerida cristata – Cogullada vulgar
  17. Lullula arborea – Cotoliu
  18. Delichon urbicum – Oreneta cuablanca
  19. Anthus pratensis – Titella
  20. Motacilla alba – Cuereta blanca
  21. Erithacus rubecula – Pit-roig
  22. Phoenicurus ochruros – Cotxa fumada
  23. Saxicol rubicola – Bitxac europeu
  24. Turdus viscivorus – Griva
  25. Turdus merula – Merla
  26. Sylvia atricapilla – Tallarol de casquet
  27. Sylvia melanocephala – Tallarol capnegre
  28. Cettia cetti – Rossinyol bord
  29. Phylloscopus collybita – Mosquiter comú
  30. Regulus ignicapilla – Bruel
  31. Parus major – Mallerenga carbonera
  32. Cyanistes caeruleus – Mallerenga blava
  33. Aegithalos caudatus – Mallerenga cuallarga
  34. Pica pica – Garsa
  35. Garrulus glandarius – Gaig
  36. Sturnus vulgaris – Estornell vulgar
  37. Passer montanus – Pardal xarrec
  38. Fringilla coelebs – Pinsà comú
  39. Carduelis carduelis – Cadernera
  40. Chloris chloris – Verdum
  41. Serinus serinus – Gafarró