6 d’abril a Girona- Mobilització en defensa dels rius i el territori

Penjat el 2 d'abril de 2024, per Limnos

6 d’abril a Girona- Mobilització en defensa dels rius i el territori 6 D’ABRIL, TOTHOM A GIRONA!

Davant la falta d’aigua i un model que ens asseca rius, territori i futur, sortim als carrers!

DEFENSEM ELS RIUS I EL TERRITORI 6 d’abril a Girona- Mobilització en defensa dels rius i el territori6 d’abril a Girona- Mobilització en defensa dels rius i el territori
L’aigua, per a la vida, no per al negoci!

Moviments socials i ambientals d’arreu de Catalunya han convocat, per al 6 d’abril, una “gran manifestació unitària” a Girona en defensa dels rius i per denunciar la “mala gestió” de l’aigua.

6 d’abril a Girona- Mobilització en defensa dels rius i el territori


Comunicat: Mobilització “Defensem els rius i el territori: l’aigua per a la vida, no per al negoci”

El proper 6 d’abril a Girona convoquem la mobilització “Defensem els rius i el territori: l’aigua per a la vida, no per al negoci” per denunciar la greu situació del riu Ter.
Aquesta mobilització té com a objectiu assenyalar les polítiques de sobreexplotació que a dia d’avui pateixen rius i aqüífers catalans. La seva situació s’ha agreujat arran de la sequera ja que, mentre les reserves d’aigua han baixat, la demanda d’aigua per als principals sectors econòmics no s’ha vist alterada. Aquesta situació esdevindrà cada vegada més crítica en el context d’Emergència Climàtica, que afectarà especialment i severament els territoris mediterranis.

En concret, al riu Ter i a la Muga, des del passat febrer, el Govern li ha reduït el cabal al 89% i 96% respectivament, deixant-los secs en alguns trams del curs baix, amb l’únic objectiu de retenir aigua als embassaments per a poder engreixar el negoci turístic de la Costa Brava o la cabana porcina. El rius pateixen la pitjor restricció, mentre el sector turístic resta totalment impune. Això és una mostra més de com els interessos econòmics de determinats sectors primen en detriment dels objectius de preservació dels rius i els ecosistemes.

No s’esperen grans pluges per als propers mesos i, per tant, entrarem en una temporada
turística amb la mateixa aigua que tenim ara mateix. Per això és urgent revertir la
tendència actual i apostar decididament per polítiques d’estalvi, reducció de la
demanda i recuperació d’aqüífers contaminats.

Ara mateix, la meitat dels aqüífers no es poden utilitzar perquè estan contaminats per l’activitat del model ramader i agrícola intensiu i industrialitzat. La contaminació de l’aigua disponible és un greu problema causat pel model agrícola i ramader industrialitzat que cal reformular de forma urgent amb criteris de justícia social.

A més a més, la desesperació per explotar nous pous fa que es faci sense planificació ni
avaluant els impactes. L’ACA opta per explotar-ne de nous a l’aqüífer Fluvià-Muga, desoint el risc que comporta per la seva salinització.

Cal una aliança urgent de país entre administracions públiques, societat civil i pagesia per fer front a les propostes dels lobbies com els transvasaments i la interconnexió de xarxes. I ho diem en plural, perquè sigui el transvasament del Ter o el de l’Ebre, qualsevol d’ells, suposaran un conflicte territorial que acabarà amb la mort d’ambdós rius per permetre el creixement econòmic centralitzat a Barcelona. Si no possibilitem aquesta aliança, donem espai a les propostes dels lobbies que només busquen engrandir negocis privats i en cap cas caminen a salvaguardar l’aigua per als rius i les persones.

La mobilització la convoquem Aigua és Vida, Associació de Naturalistes de Girona, IAEDEN Salvem l’Empordà, Rebel·lió o Extinció Girona, Grup de Defensa del Ter, SOS Costa Brava i la Federació d’Ecologistes de Catalunya, totes elles integrants de la campanya “D’on no n’hi ha, no en raja”.