Penjat el 27 de setembre de 2020, per Limnos
Girona Antiespecista convoca pel diumenge 27 de setembre una manifestació a Olot contra la industria càrnia, arran de la construcció d’una nova planta de Noel Alimentària a Olot, així com que la planificació d’ampliacio de l’escorxador d’Olot Meats.
El model de producció intensiva de la industria càrnia actual, a part dels propis i greus problemes ètics per la crueltat animal, genera problemàtiques ambientals també molt alarmants, com els excessos de purins i contaminació d’aquífers, el malbaratament d’aigua, l’alliberament de gasos d’efecte hivernacle com el metà, l’ús indegut d’antibiòtics, i en altres llocs la deforestació de la selva per fer cultius ramaders. I efectivament, les condicions laborals dels treballadors d’aquest sector extremament dures.
Per tot això, i en base també a la gran densitat de la industria porcina a la comarca, Limnos decideix donar suport al moviment en haver pogut consensuar per junta l’adhesió a almenys tres dels quatre punts principals de les conclusions del seu manifest:
- En primer lloc, demanem a la Generalitat que decreti una moratòria immediata en l’atorgament d’autoritzacions per ampliar la indústria càrnia.
- En segon lloc, que la Generalitat impulsi un projecte de llei perquè la indústria càrnia pagui impostos per corregir els seus efectes negatius, perquè no volem seguir assumint la destrucció del medi ambient i pèrdua de salut de les persones.
- Finalment, demanem a les empreses de la indústria càrnia que millorin les condicions laborals de les treballadores i que transicionin cap aquest nou model.
Podeu consultar el manifest sencer aquí:
Aturem la indústria càrnia!
Crueltat cap als animals, explotació de les treballadores i destrucció del medi ambient són qualificatius que defineixen la indústria càrnia. Ens manifestem avui a Olot per alertar de la problemàtica que comporta aquesta indústria i mostrar el nostre rebuig per la seva existència. Actualment s’està construint una nova planta de Noel Alimentària a la capital de la comarca i l’escorxador d’Olot Meats planifica ampliar les seves instal·lacions. Aquest no és el model econòmic i alimentari que necessitem com a societat. Volem un canvi global per afrontar l’emergència climàtica fonamentat en una alimentació basada en vegetals, una manera respectuosa de relacionar-nos amb els animals i una economia que se centri en la vida.
La societat està cada cop més conscienciada amb la qüestió del benestar dels animals. S’està produint un canvi de mentalitat propiciat per Internet i les xarxes socials que han permès difondre l’explotació dels animals a la indústria càrnia. Paral·lelament, els avanços científics en el camp de les ciències cognitives han arribat a la conclusió que tots els mamífers (els porcs inclosos), tots els ocells i també altres tipus d’animals tenen les característiques neurològiques que donen lloc a la consciència. Malgrat això, la indústria càrnia viu al marge dels avenços científics i de les consideracions ètiques de les seves pràctiques.
Vivim en una societat amb una doble moral, que permet estimar i tenir cura d’alguns animals i a la vegada esclavitzar i maltractar uns altres. Els porcs, igual que els gossos, gats, conills, són éssers sensibles i conscients, que mereixen per tant el nostre respecte i protecció. Però l’escorxador d’Olot mata 10 mil porcs al dia. Els traslladen des de les granges a l’escorxador en camions, sovint amb condicions climàtiques extremes i sense espai per moure’s. Pateixen estrès durant el trajecte i a vegades romanen hores dintre del camió a ple sol, sota la pluja o les glaçades. Sentim els seus crits angoixants quan passem per davant de l’escorxador. Allà els confinen almenys mig dia sense cap aliment i després els empenten a la força cap a una cambra, entre crits, baralles i amuntegaments. A dins de la cambra els gasegen amb diòxid de carboni i moren asfixiats. Per alguns porcs aquest és el seu final. Per alguns altres, encara amb vida, experimenten com els pengen d’una pota i els degollen. Aquests animals han viscut tota la seva vida confinats en espais tan reduïts que gairebé no poden moure’s. Sense sentir el sol, sense trepitjar l’herba, sense rebolcar-se en el fang. L’únic dia que surten de les instal·lacions és per posar fi a les seves vides, amb un tracte totalment degradant. I tot això passa dia rere dia. Amb una indústria càrnia que ho oculta i un consumidor que no sap com es produeix la carn que menja. Aquesta ideologia dominant, l’especisme, legitima la violència, encobreix el sofriment dels animals i es resisteix a les crítiques.
Volem posar fi a aquest sistema d’explotació cap als animals, i per aquest motiu demanem aturar la indústria càrnia.
Algunes empreses de la indústria càrnia destaquen per les precàries condicions de treball i moltes d’elles prioritzen els beneficis econòmics per sobre de la seguretat de les treballadores. Amb la crisi del coronavirus s’han evidenciat les mancances en les condicions laborals d’aquesta indústria arreu del món. Sense anar més lluny, en una empresa d’Olot hi ha hagut 20 contagis per aquest virus i en una altra empresa catalana han expulsat una treballadora per demanar més mesures de seguretat per prevenir els contagis.
Recentment, hi ha hagut avenços en els drets laborals gràcies a la mobilització de les treballadores i la pressió del sindicat COS i Càrnies en Lluita. Tot i això, algunes empreses segueixen realitzant pràctiques abusives i no volen reparar els danys causats. També estan cometent abusos i omissions per motius racistes i exercint represàlies i amenaces cap a les treballadores que lluiten per una feina digna.
Volem posar fi al sistema d’explotació capitalista de les treballadores, calen formes de producció que se centrin en la vida, per aquests motius també demanem aturar la indústria càrnia.
Davant la situació d’emergència climàtica actual és inacceptable ampliar la indústria càrnia. A escala mundial, la ramaderia té un impacte en el canvi climàtic major que tots els mitjans de transport. A més a més, la indústria càrnia és la principal causa de la destrucció de boscos, com ara l’Amazònia, on es creen camps de pastura i cultius de farratge que després importem per alimentar la indústria d’aquí.
La indústria porcina aboca els excrements dels porcs al territori i contamina l’aigua, l’aire i el sòl. Més de 100 municipis catalans tenen les aigües contaminades. Les administracions públiques han gastat milions d’euros per clausurar pous i tractar les aigües, i encara així, l’Agència Catalana de l’Aigua considera que les mesures han estat insuficients. La contaminació roman a Catalunya, mentre que gran part de la producció de porc s’exporta a altres països, com la Xina i França.
A Olot, la indústria càrnia contribueix a congestionar la ciutat pel pas continuat de camions i la solució plantejada de la variant només aconseguirà atraure més trànsit i malmetre un entorn únic i d’alt valor ecològic com és la Vall d’en Bas. De poc serveix que la nova planta de la Noel ofereixi punts de càrrega a vehicles elèctrics, que instal·li plaques solars i bombetes de baix consum, quan és la mateixa activitat de la indústria càrnia la que destrueix el medi ambient i accelera el canvi climàtic. Entenem que aquestes mesures són una estratègia de la indústria per rentar la seva imatge de cara a la població i una tàctica de la Generalitat per eludir trobar solucions als problemes estructurals.
Volem evitar el col·lapse climàtic i mediambiental, i per aquests motius també demanem aturar la indústria càrnia.
L’activitat de la indústria càrnia perjudica la salut de les persones. El fet de beure aigua contaminada per purins pot provocar malalties com la metahemoglobinèmia o el càncer d’estómac. A més, la ramaderia intensiva representa una de les principals vies de contagi entre animals no-humans i humans, malalties infeccioses com la COVID-19 que amb la globalització s’escampen arreu del món. A la vegada, gran part dels antibiòtics que s’utilitzen mundialment van destinats als animals de les granges intensives, cosa que fa que perdin eficàcia en humans, i en conseqüència, les malalties esdevenen més perjudicials i els costos econòmics són milionaris. Fins i tot, la carn processada i la carn vermella (inclosa la del porc) augmenten el risc de patir càncer.
Volem evitar noves pandèmies i volem que les persones no perdin la seva salut per culpa de la indústria càrnia. Per això també demanem aturar la indústria càrnia.
Com a alternativa a la indústria càrnia, l’alimentació basada en vegetals i de proximitat és més neta i eficient. Pot reduir més de la meitat del consum d’aigua i de gasos amb efecte d’hivernacle, i necessita molt menys terreny, que pot ser ocupat per boscos. A la vegada, les dietes basades en vegetals poden tenir nombrosos beneficis per a la salut i permeten reduir el patiment dels animals causat pels humans.
Afrontar la problemàtica de la indústria càrnia requereix un fort compromís polític de futur, responsable i valent, tant de les administracions públiques a prendre decisions a llarg termini, com de la ciutadania, a prendre decisions ètiques i endinsar-se en un consum responsable.
En primer lloc, demanem a la Generalitat que decreti una moratòria immediata en l’atorgament d’autoritzacions per ampliar la indústria càrnia. En segon lloc, que la Generalitat impulsi un projecte de llei perquè la indústria càrnia pagui impostos per corregir els seus efectes negatius, perquè no volem seguir assumint la destrucció del medi ambient i pèrdua de salut de les persones. En tercer lloc, demanem a la Generalitat que elabori un pla de transició econòmica i alimentària cap a un model lliure d’especisme, basat en vegetals, que sigui sostenible, saludable, de proximitat i just amb les treballadores. Finalment, demanem a les empreses de la indústria càrnia que millorin les condicions laborals de les treballadores i que transicionin cap aquest nou model.
Olot, 27 de setembre de 2020