Penjat el 14 de febrer de 2023, per Limnos
Banyoles, 14 de febrer de 2022
- Detectem molt poques fotges i un valor màxim de cabussets, mentre que l’ànec collverd i la polla d’aigua presenten valors mitjans.
- Destaquem també un rècord de 120 cigonyes hivernants, i la desaparició del dormidor de gavians a l’Estany.
- L’ànec mandarí torna a batre un rècord en nombre a l’Estany de Banyoles, amb una població que s’està consolidant i multiplicant.
Un any més, durant el gener s’ha realitzat el cens d’ocells aquàtics hivernants a totes les zones humides de Catalunya. Aquests censos permeten tenir una estimació aproximada del total dels ocells d’una regió o d’un país, i està coordinat per diferents entitats a nivell internacional. Limnos ha estat coordinant el cens d’ocells a l’Estany de Banyoles des de 1995, essent aquesta la 29ena edició, i a l’Illa de Fares i al Fluvià des del 2001. Aquest any el cens es va realitzar diumenge 15 de gener a l’Estany de Banyoles i el dissabte 14 al riu Fluvià, tot i que, s’incorporen totes les dades entre el 10 i el 20 de gener, incloent espais com el Pla de Martís. Han participat al cens 15 persones, entre les dues jornades i altres prospeccions. El dia de l’Estany, tot i ser només nou persones, vam poder fer dos grups fent la volta en direccions oposades, com ho hem anat fent des de la pandèmia.
En aquest cens destaquen alguns valors atípics o rècords, com 84 fotges, el valor més baix dels últims 20 anys. També 14 cabussets, un màxim històric, degut en part a l’obertura de vegetació que ha fet el coipú a les llacunes de Can Morgat, on la seva cria va anar molt bé l’any passat. Seguim consolidant la població de cigonyes hivernants, amb un altre màxim de 120 individus, que s’han deixat veure tot l’hivern sobrevolant Banyoles. Sense deixar els rècords, la població d’ànec mandarí segueix en ple creixement, amb un rècord de 37 exemplars (venint d’un de sol el 2021 i de 15 l’any passat). S’haurà de veure com evoluciona, ja que fins el 2021 no criava a l’Estany, però des que ho fa cada any tenim més parelles criant, demostrant així el seu potencial invasor. Les dades que es mantenen són les de la població de polla d’aigua, amb 27 exemplars, o la de l’ànec collverd, amb 236 individus comptats. En aquesta edició vam constatar com encara queden a l’Estany 3 dels 4 ànecs híbrids amb cuallarg que vam detectar per primer cop el 2022.
També destaca molt la desaparició total del dormidor de gavians a l’Estany. Com que la metodologia d’aquest cens el recompte de gavians es fa en els dormidors, tot i veure gavians a l’Estany durant el dia, no n’hem pogut comptar cap en el cens, ja que enguany marxaven a la tarda i no se’n quedava cap a dormir. Els últims anys ja veiem com no tots dormien a l’Estany, però en aquesta edició s’ha constatat que no dormen ni a l’Estany ni s’han trobat dormint a cap zona controlada com les naus industrials. Per aquest motiu tampoc hem pogut incorporar en el cens la presència d’un exemplar de gavià argentat de potes roses, un de caspi i algun gavià fosc, que es van detectar voltant per Banyoles o l’abocador.
Qui sí ha dormit a l’estany són les gavines comunes, amb un recompte relativament baix de 110. Destaquem a més la presència de dues gavines menudes, una espècie rara a l’estany pels seus costums marins. Aquestes gavines, juntament amb tres tridàctiles que van acabar morint de fatiga i desnutrició, i fins a 24 menudes que es van detectar només un dia a l’Estany, van arribar que van arribar la setmana del cens per un fort temporal a l’atlàntic, forçades a entrar a l’interior pel mal temps marí i a fer molts quilòmetres. Aquests exemplars no s’han tingut en compte en el cens justament per ser visites accidentals que no es van quedar a l’Estany més d’un dia. Finalment, els dormidor de corb marí es manté, com el d’esplugabous, amb 108 individus.
També s’ha fet un cens al riu Fluvià, pel pas per la comarca, on destaquen un bon nombre de bernats pescaires (22), agrons blancs (9), ànecs collverds (203) o xivites (9). També la presència de tres ànecs xarxets i una fotja (rara al Fluvià), i el manteniment del dormidor de corb marí gros amb 103 individus.
Finalment, vam poder censar a la comarca una bona diversitat de rapinyaires, com l’astor, l’arpella pàl·lida, l’esmerla, l’esparver o 4 milans reials, així com un exemplar de milà negre (aquest últim rar com a hivernant).
Aquests censos estan organitzats per Limnos però no serien possible sense la col·laboració de tots els participants, ja que és una activitat basada totalment amb el voluntariat ambiental.
Pla de l’Estany, 14 de febrer de 2023