Penjat el 20 de gener de 2017, per Limnos
• Com els últims anys s’han detectat 5 espècies molt abundants el gavià, la gavina, la fotja, l’ànec collverd i l’esplugabous. Amb un augment de l’esplugabous i la fotja vulgar, combinat amb una disminució de l’ànec collverd.
• Destacar la varietat de gavians i gavines. Per primer cop s’ha detectat una gavina cendrosa i un gavià caspi, noves espècies hivernants a l’Estany de Banyoles. També s’ha detectat un milà reial marcat amb emissor via satèl·lit.
• Al Fluvià destaca un ànec cuallarg i un augment del nombre d’ànecs collverd
Banyoles, 20 de gener de 2017
Un any més, aquest gener s’ha realitzat el cens d’ocells aquàtics hivernants a totes les zones humides de Catalunya. Aquests censos permeten tenir una estimació aproximada del total dels ocells d’una regió o d’un país, i està coordinat per diferents entitats a nivell internacional. Bona part dels resultats i de la metodologia es pot consultar a la web de la Generalitat. Limnos ha estat coordinant el cens d’ocells a l’Estany de Banyoles des de 1995 i a l’Illa de Fares des del 2001. Aquest any el cens es va realitzar dissabte 14 de gener a l’Estany i el diumenge 15 al Fluvià, tot i que, s’incorporen totes les dades entre el 10 i el 20 de gener, incloent espais com el Pla de Martís.
Aquest any el cens de l’Estany de Banyoles va estar marcat per l’entrada de fred i vent a mig matí. Malgrat tot, es van detectar 186 ànecs collverd, 263 fotges, 18 polles d’aigua, 8 cabussets, 12 corb marí gros, 3 bernats pescaires, 2 cigonyes i 3 ànecs xarxets entre altres. No és que siguin dades extremadament diferents d’altres anys, tot i que destaca l’augment de fotges, especialment visibles al front d’estany on mengen algues del fons de l’estany, i del dormidor d’esplugabous del Parc de la Draga, un espectacle veure’ls al capvespre.
Sí que s’ha detectat un canvi en el nombre d’ànecs i en el seu comportament. El nombre és el més baix dels últims 7 anys, des del 2010 no baixava tant el número. A la vegada els ànecs es concentren tots al front d’Estany i al camí de la caseta de fusta on un home ara els tira menjar. Altres anys es veien a l’estanyol del Vilar, però en deixar de trobar menjar allà portat pels homes, ara es veuen a altres llocs, també als recs de Banyoles on també els tiren menjar o a la bassa de la fàbrica Dytsa entre Banyoles i Melianta. També ha davallat el número d’ànecs domèstics, només 3, pel que creiem que a la vegada hi ha hagut desaparició d’ànecs per depredació probablement pel visó americà o la llúdriga.
Com a espècies més destacades hi ha els 2 cabussó collnegre, una mena d’ocell capbussador escàs a l’hivern a l’Estany, més habitual en pas, i la varietat de gavians i gavines. A part dels gavians i gavines vulgars presents cada hivern, enguany en un número similar a altres anys, per sota de màxims obtinguts per l’espècie, s’ha detectat la gavina cendrosa, el gavià caspi i el gavià fosc, els dos primers molt escassos a Catalunya. Una altra espècie interessant ha estat l’observació durant molts dies a l’abocador de Puigpalter d’un milà reial un rapinyaire escàs, marcat amb un emissor via satèl·lit l’origen del qual encara no hem esbrinat.
També s’ha fet un cens al riu Fluvià on destaca la presència del dormidor de 60 corb marí gros, 14 cabussets, 2 blauet, 1 agró blanc, 205 ànecs collverd, el màxim obtingut al riu en tots els censos, i un ànec cuallarg i 2 xarxets com a curiositats.
Aquests censos estan organitzats per Limnos però no serien possible sense la col·laboració de tots els participants, ja que és una activitat basada totalment amb el voluntariat ambiental. Han participat 15 persones en el cens, aportant dades.
Resultat del cens d’ocells aquàtics hivernants de l’Estany de Banyoles, per sectors i el total. Font: LIMNOS.
Resultat del cens d’ocells aquàtics hivernants de l’Estany de Banyoles, des de 1995 a 2017. Font: LIMNOS.
Imatge del gavià caspi vist a l’abocador de Puigpalter per Gerard Dalmau.
Dormidor d’esplugabous a l’Estany.
Pla de l’Estany, 20 de gener de 2017
LIMNOS-Ecologistes de Catalunya (A. de Defensa del Patrimoni Natural del Pla de l’Estany)
www.limnos.org
limnos@limnos.org