MINES DE PLOM I ARGENT AL PRIORAT? (10 febrer 2024, Bellmunt del Priorat, Tarragona)

Penjat el 19 de febrer de 2024, per Julià Font

MINES DE PLOM I ARGENT AL PRIORAT? (10 febrer 2024, Bellmunt del Priorat, Tarragona)

GALENA – MUSEU DE LES MINES DE BELLMUNT DEL PRIORAT – Ruta geològica, ADENC (10 febrer 2024)

El Priorat és terra de bons vins; això ho sap tothom. Tanmateix, crec que ningú dels 14 inscrits a la sortida geològica a les mines de Bellmunt tenia coneixement del fet que l’oferta de la natura per a aquest llogaret va ser generosa en certs minerals. Efectivament, Plutó i Vulcà van ser força generosos amb la regió durant l’època del Carbonífer; ara fa uns 300 milions d’anys. Per cert, el déu Bac també hi va posar la seva mà. I no, no va ser el carbó precisament l’objecte de la generositat dels déus; el carbó ho van regalar a altres conques (Astúries, el Ruhr, Gal·les, i grans extensions als EUA, Rússia, Àfrica, Xina i Austràlia). Podríem dir que Bellmunt del Priorat va obtenir un segon o tercer premi en aquella loteria i, també, allò que en castellà s’anomena la pedrea; aquest un premi més recent de la mà del déu Bac, però no gens menyspreable.

D’una banda, se sap que des de l’època romana ja s’extreia argent del subsòl del Priorat. L’extracció de l’argent va viure la seva culminació a l’edat mitjana (segles XIV-XV). Tots hem sentit parlar del croat, moneda de plata catalana d’argent creada per Pere el Gran l’any 1285 i que va estar en curs fins al regnat de Felip V. D’una altra banda, Bellmunt del Priorat es troba de ple dins la Serralada Prelitoral Catalana. En el subsòl d’aquest indret es fan força evidents materials paleozoics del període Carbonífer: granits i pòrfirs granítics, esquistos, quarsites i una gran varietat de llicorelles (pissarres o lloses). Durant la segona meitat del segle XIX, la descoberta de dics de galena encaixats entre els pòrfirs granítics del subsòl oferirà Bellmunt una època de prosperitat minera per a l’extracció de plom de bona qualitat. Argent i galena, dos regals dels déus. De fet, com comenta Josep M. Nogué: “L’explotació de l’argent, present com «impureses» a la galena, es va mantenir fins al segle XVI, moment en què l’argent provinent d’Amèrica, molt més barat d’obtenir, va significar l’abandó temporal d’aquesta mineria de la galena. Ara bé, a finals del segle XVIII la demanda de plom va augmentar molt i això va anar en paral·lel amb una progressiva mecanització de la mineria (explosius, martells pneumàtics, màquina de vapor, electricitat, etc.). Per tant, un augment industrial de l’ús del plom i els seus derivats van facilitar un renaixement d’aquesta mineria fins que al tercer quart del segle XX va tancar definitivament. Actualment, el plom que necessita la indústria s’obté del reciclatge, sobretot de bateries de cotxe, i de la importació d’altres països amb legislacions menys exigents pel que fa a la seguretat dels treballadors i la salvaguarda del medi.”

En un altre ordre de coses, cal també recordar que la gran varietat de llicorelles va suposar per a la zona un premi de pedrea de luxe; el terreny pissarrós va propiciar la plantació de vinyes i la producció de vi. Les llicorelles tan variades matisen el gust dels vins, propiciant un ric ventall de sabors i colors; segell de denominació d’origen. Un petit regal del déu Bac.

RUTA GEOLÒGICA

El recorregut geològic de la jornada inclou:

  • Visita al Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat
  • Visita guiada a l’interior de la Mina Eugènia
  • Ruta geològica exterior per les Mines de Bellmunt del Priorat

Si hi estàs interessat, pots veure la descripció completa de la ruta geològica al bloc d’EsPorqueret: LES MINES DE BELLMUNT DEL PRIORAT.

Inclou:

  • Descripció més detallada de cada activitat de la jornada geològica
  • Imatges i panoràmiques
  • Ruta Wikiloc de rocpetrus

Salut i natura.