Penjat el 9 de desembre de 2024, per Laia Noguer
Des del passat desembre de 2023, Limnos col·labora amb el SACC, el Seguiment d’amfibis Comuns de Catalunya, coordinat per la Societat Catalana d’Herpetologia. Aquest projecte, basat en ciència ciutadana, aspira a elaborar les tendències d’aquestes espècies a nivell de país, millorant d’aquesta manera la informació de l’estat de les poblacions d’amfibis a casa nostra.
Els amfibis són un dels grups faunístics més amenaçats del planeta, principalment per la pèrdua i destrucció d’hàbitats, la introducció d’espècies invasores, i l’augment de les malalties emergents. Diferents investigacions com l’Estat natura (Generalitat de Catalunya, 2020), han evidenciat una forta davallada de les poblacions d’amfibis en l’àmbit català i global, en cas de seguir, tindrà conseqüències negatives a escala ecosistèmica en la gran majoria de regions del món. Això s’explica pel fet que la majoria d’espècies d’amfibis tenen un paper crucial en els cicles de nutrients, permeten el flux d’energia i matèria entre la matriu aquàtica i la terrestre, i regulen i participen de la xarxa tròfica de pràcticament tots els ecosistemes aquàtics; en definitiva, són fonamentals en el manteniment d’un ecosistema sa i resilient.
Una de les eines principals per la correcta gestió i conservació de la biodiversitat d’amfibis d’un àmbit geogràfic, és tenir-ne una bona informació sobre les possibles tendències en les fluctuacions dels efectius de cada estadi de desenvolupament al llarg del temps. És molt important també obtenir dades complementàries que permetin assenyalar les principals causes dels possibles canvis que es puguin observar tant en l’abundància com en la riquesa d’espècies d’amfibis.
El Pla de l’Estany és un zona privilegiada pel que fa a amfibis, és per això que no hem volgut deixar de col·laborar amb en el SACC, ja sigui per conèixer millor les poblacions d’amfibis de la comarca, com per afegir el nostre granet de sorra a la causa global. En tot aquet any hem mostrejat basses temporals, basses permanents, safarejos i trams de rierol. El resultats han sigut sorprenent en alguns llocs, on hem trobat salamandres i fins i tot tritons, i esperats en altres, on comptàvem granotes verdes i reinetes.
Ara ja sabeu perquè és tant important comptabilitzar els amfibis del nostre entorn, si teniu algun punt d’aigua a prop animeu-vos a col·laborar amb el SACC, només demana quatre vespres a l’any de compromís!