Penjat el 6 de març de 2017, per GEPEC
Dissabte 4 de març, 12 voluntaris dirigits per l’Albert Gavaldà, mestre marger, van restaurar la barraca de les Atzavares, la número 10 de l’Itinerari de Barraques de Mont-roig. Aquesta activitat la van organitzar el GEPEC-Ecologistes de Catalunya, l’AAVV “Muntanya Roja” i el Centre Miró-Grup Barracaire de Mont-roig del Camp. Amb aquesta ja són 10 les barraques restaurades al nostre terme en col·laboració de les tres entitats.
Aquesta bonica construcció, que rep el seu nom per la gran quantitat d’atzavares que hi ha a la seca coberta, estava en perill de patir algun enderroc degut a la vegetació que l’envoltava i que, amb la seva pressió, afectava la seva estructura. De fet, feia molt de temps que, a banda i banda presentava esllavissades importants.
Els voluntaris, el primer que van fer va ser netejar de vegetació al voltant de la construcció, retirar les pedres de les parts ensorrades per acabar, finalment, tornant a aixecar paret per refer la barraca.
El resultat va ser força sorprenent, ara llueix un bell aspecte i també palesa el seu gran volum. Està bastida amb pedres molt grans i, damunt del portal d’arc de mig punt, destaca un voladís. Al seu interior s’hi observen 4 cocons força grans i, a l’exterior, al lateral dret, es va descobrir un petit amagatall.
Aquesta construcció està catalogada a “wikipedra” http://wikipedra.catpaisatge.net/ amb el codi número 2249.
D’aquesta barraca ja en van parlar, l’any 1967, els historiadors Salvador Vilaseca i la seva filla M. Lluïsa en una ponència que van presentar al X Congreso Nacional de Arqueologia, que es celebrà a Maó.
L’any 2005, M. Lluïsa Vilaseca va venir a Mont-roig per col·laborar en el documental que va realitzar Martí Rom sobre les barraques de Mont-roig i allí, ella explica que recorda molt bé haver estudiat la barraca de les Atzavares, tot i que exteriorment la veu diferent degut a la vegetació que l’envolta, però que l’interior es conserva igual que quan ella i el seu pare hi van ser per fer el treball de camp.