Penjat el 15 de maig de 2017, per GEPEC
El GEPEC-Ecologistes de Catalunya continua treballant perquè la problemàtica de l’empresa SILVALAC dels Pallaresos sigui assumida seriosament pel Departament de Territori i encarregui estudis profunds i independents per determinar les característiques i les causes de la contaminació de l’entorn de l’empresa.
A tal efecte, dos membres del GEPEC van assistir el dilluns 8 a una reunió celebrada a la sala d’actes de l’ajuntament dels Pallaresos, una sala plena a vessar de veïns preocupats per la situació i que, en successives i constants intervencions, van lamentar la passivitat de les administracions municipals i ambientals durant un munt d’anys. El senyor alcalde i diversos regidors es van comprometre a exigir al Departament de Territori informes complementaris i objectius sobre les causes de la contaminació que es diposita en les parets de les cases properes a l’empresa. Lamentablement, el senyor alcalde va explicar la darrera i nova interpretació de SILVALAC sobre la pols negra, atribuint-la a l’acumulació de fongs, amb la riallada i indignació general.
No entenem com es pot assumir aquesta teoria, quan ni l’informe del CSIC ni l’informe del Departament de Territori (de 2013), ni l’informe darrer de la URV, ni l’informe del Departament de Salut (de 2016) esmenten tal possibilitat. Potser és un invent novell d’alguna empresa amb interessos per fer tractaments de plagues??? En tots els informes existents s’esmenten les paraules: ferro, titani, crom, zenc, plom, rutil,alumini, agregats orgànics, carbó, pirè, benzopirè, HAP... però mai la paraula fongs surt en cap estudi i en cap supòsit. A més, l’aspecte de la pols és com d’una sorra fina negra de granets durs de tipus mineral.
A la recerca de noves aliances que ajudin a acabar amb aquest atemptat contra la
salut pública, el GEPEC ha enviat una petició als parlamentaris de la nostra
demarcació dels grups polítics JUNTS PEL SÍ, CUP i CATALUNYA SÍ QUE ES POT perquè formulin preguntes i demandes en el Parlament de Catalunya al conseller de Territori i Sostenibilitat, senyor Rull. Els tres ens han respost positivament, amb la voluntat d’assumir aquesta preocupació i coordinar les seves actuacions al Parlament.
Els hem adjuntat les nostres al·legacions al projecte d’ampliació i els demanem concretament el següent:
“SILVALAC... De tot plegat, la demanda més exigible seria que es fes un nou Estudi de la
pols negra i diverses analítiques d’emissions en l’oxidador tèrmic on es cremen les substàncies residuals i on pot haver la causa, per una deficient o insuficient retenció de les partícules tòxiques.
Aquest Estudi i aquestes Analítiques haurien de tenir en compte especialment les recomanacions de les al•legacions 7 (de 7a fins a 7i) , 8 i 10. És especialment recomanable que l’estudi sigui fet per un organisme més independent que la URV. Nosaltres proposem la Politècnica, concretament els científics que han fet els estudis per a CelNet sobre la contaminació del Polígon Nord”.
• Mentre s’aclareixen aquests problemes, requerim de l’empresa, tal com els ha demanat també el Departament de Salut, que reduixi al màxim l’emissió d’aquestes partícules instal·lant un filtre adequat en la sortida de la xemeneia de l’oxidador tèrmic. Tot això de manera urgent i com mesura preventiva, sense esperar més anàlisis ni més estudis, ja que la població dels Pallaresos i els treballadors porten més d’una dècada respirant aquests fums, amb l’evident risc que suposa per a la seva salut.