Penjat el 10 d'abril de 2016, per Cepa
Divendres vam fer la xerrada a Tortosa en el marc de la Plataforma per la Defensa de l’Ebre (PDE) sobre Ercros-Flix.Us deixem la cobertura mediàtica a Tortosa:
La PDE, tot i que tenen molta limitació de gent per poder ficar-s’hi de ple, incorporen el discurs a la lluita per l’Ebre i pels cabals i donen tot el suport que calgui.
L’alcalde de Flix, Marc Mur, també va venir. L’ajuntament finalment reclama a l’empresa responsabilitats ambientals.
Ercros invertirà a Sabiñánigo 28 M€ per fer el canvi a membrana, però Flix tancarà. Mur reclama, a més, competències municipals per a les declaracions de sòls contaminats, tal i com tenen en el País Basc. Diu que si fos així, els terrenys d’Ercros ja estarien declarats i no només s’actuaria en les menys de 2ha de sòls en què s’està treballant actualment (hi ha més de 40 ha afectades).
El Ministeri ha assegurat que al juny l’abocador es clausurarà. El manteniment posterior és de l’Ajuntament, però com que Ercros acaba de demandar Acuamed i l’Ajuntament per un incompliment d’un conveni signat al 2011 (demana 20 M€) en pro de la cessió dels terrenys on s’ha construït la 2a fase del Racó de la Pubilla (titularitat municipal, però gestionats per Ercros), els diners que han de permetre el manteniment no arribaran al municipi fins resolta la demanda. Ercros no només no paga, sinó que vol cobrar.
Josep M Tost a la Carta al Diari de Tarragona defensa la implicació i bona voluntat ambiental de l’empresa (18/03/2016). Saladié (CUP-Tarragona) respon (8/04/2016). Zabalza (president grup Ercros) no surt per enlloc. Silenci mediàtic.
L’Ajuntament, la Generalitat de Catalunya i l’empresa estan treballant en un Pla de reindustrialització que no dóna fruits. Amb el panorama que hi ha és pràcticament impossible que ningú vulgui instal·lar-se a Flix, però si sona la flauta, Ercros en treurà un rendiment econòmic perquè vendrà o llogarà els terrenys.
La situació actual a Flix és que les aigües dins el recinte de palplanxes s’han de descontaminar abans de treure la barrera i no hi ha encara projecte ni pressupost per fer-ho. Se sospita que s’han extret menys contaminants dels què caldria i que queda un punt calent al riu que no es tocarà. L’abocador està pendent de ser clausurat i se sospita que hi han entrat més contaminants dels previstos, tot i que els tècnics diuen que està molt reforçat. Hi ha una denúncia per irregularitats a les obres de tractament dels fangs. Sembla que les instal·lacions no funcionaven adequadament i els treballadors van estar sotmesos a concentracions molt elevades d’OCs. S’han desviat diners de les obres a altres actuacions d’Acuamed, però no se sap com ha pogut afectar això al projecte de descontaminació. S’està investigant. L’any vinent tanca la darrera línia de clor i només quedarà una línia de fosfats, que també està obsoleta i té els dies comptats (= 2017, Ercros desapareix definitivament de Flix). L’ARC està pactant en silenci quin és el mínim que l’empresa ha de descontaminar dels sòls, però la contaminació està dispersa arreu. Flix no podrà fer res d’aquests terrenys durant dècades sense perill de mobilització de contaminants i risc sanitari. S’està treballant a nivell parlamentari (CUP-TE). Es demana també major transparència.
Properes xerrades:
28 d’abril a les 19h a la URV, Tarragona
7 de maig a les 11,30h a la Selva del Camp (Festa pel Territori)
8 de juny a les 19h a l’Ateneu Barcelonès (Iberpotash amb Santiago Gorostiza i Ercros-Flix).