Penjat el 20 de gener de 2019, per Limnos
- Les 5 espècies més abundants del cens varien el seu nombre respecte anys anteriors: el gavià, la gavina, i l’ànec collverd augmenten i la fotja vulgar i l’esplugabous disminueixen.
- Destacar la presència de 41 cigonyes blanques hivernants i 5 espècies de gavines i gavians, una vista per primer cop a la comarca.
- Les llacunes de can Morgat cada cop presenten una vegetació més densa de canyissos, el que fa disminuir la presència d’algunes espècies.
Banyoles, 20 de gener de 2019
Un any més, durant el gener s’ha realitzat el cens d’ocells aquàtics hivernants a totes les zones humides de Catalunya. Aquests censos permeten tenir una estimació aproximada del total dels ocells d’una regió o d’un país, i està coordinat per diferents entitats a nivell internacional. Limnos ha estat coordinant el cens d’ocells a l’Estany de Banyoles des de 1995, essent aquesta la 24ena edició, i a l’Illa de Fares i al Fluvià des del 2001. Aquest any el cens es va realitzar dissabte 12 de gener a l’Estany de Banyoles i el diumenge 20 al riu Fluvià, tot i que, s’incorporen totes les dades entre el 10 i el 20 de gener, incloent espais com el Pla de Martís. Han participat al cens 12 persones.
Aquest any el cens de l’Estany de Banyoles va estar marcat per un dia de fred, tot i que no de rigorós hivern, i per la tardor plujosa que ha deixat enrere la sequera que l’any passat va fer disminuir les dades del cens. La tendència general del cens ha estat una gran variació respecte a altres anys. Augmenten els ànecs collverd fins als 219 exemplars, dades superiors al dos últims anys, però inferiors a les dades del 2015 i 2016. Les polles d’aigua també presenten valors molt alts, després de tres anys de davallada preocupant. Si que baixen les fotges vulgars als 159 exemplars, el valor més baix des del 2005, amb una tendència que es va veient any rere any a la baixa. També ha baixat el dormidor d’esplugabous, fins als 108 exemplars. Per tant la valoració no permet ser generalista, ja que hi ha tendència negatives per algunes espècie, i d’altres més estables o similars a la tendència dels últims anys.
En quan a les dades destacades, podem parlar de la repetició de nou del grup de cigonyes hivernants, de 41 exemplars. Es tracta del mateix grup de l’any passat, tot i que no han passat la tardor a la zona i que presenten molt variabilitat de moviments. Per les anelles llegides que porten a les potes la majoria d’exemplars son els mateixos de l’any passat.
La resta d’espècies comuns o testimonials han estat la polla d’aigua, el bernat pescaire, xarxets, els corbs marins, els ànecs domèstics, els rasclons, becadells, etc. Malauradament no s’ha censat cap blauet.
Com sempre, menció especial pels gavians i gavines. Han augmentat bastant el nombre de gavines fins a 368, dels valors més alts detectats per l’espècie els últims anys, i els gavians argentats amb un total de 2186 individus. Cal dir, que la població hivernant de gavians és molt variable i que sovint van a dormir a sobre les naus industrials de la zona de Banyoles i Porqueres, pel que hi ha dies que h ha menys gavians a l’estany i que d’altres se’n veuen molts com en el dia del cens. Les dades es troben dins la variabilitat normal de l’espècie els últims anys, tot i que no se’n comptaven tants des del període 2005-2007. Destacable tal com va passar l’any passat la presència d’altres espècies de gavià com el gavià fosc, el gavià caspi, dues espècies escasses interessants, i una nova espècie de gavià mai detectada abans a l’Estany: el gavinot (Larus marinus).
Dades provisionals del cens d’ocells aquàtics hivernants a l’estany de Banyoles. (Falta actualitzar dades ).