Penjat el 28 de febrer de 2019, per Despatx IAEDEN
Avui, 28 de Febrer de 2019, la IAEDEN ha entrat al registre del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya una sol·licitud per demanar l’aturada de la tramitació definitiva de la granja de gairebé 2000 porcs a tocar de l’estany Llampol i alhora la inclusió d’aquest estany temporal de l’Albera dins el sistema protegit de basses de l’Albera de la Xarxa Natura 2000.
A la part baixa de la zona occidental de la serra de l’Albera i en els termes municipals de La Jonquera, Cantallops, Capmany i Sant Climent Sescebes apareixen un seguit d’estanys, basses i closes d’un alt interès paisatgístic, geològic, botànic i faunístic. La majoria d’aquest espais lacustres van ser inclosos dins el inventari de zones humides de Catalunya i formant part del EIN Basses de l’Albera, inclòs dins la Xarxa Natura 2000.
En els límits dels termes municipals de Sant Climent Sescebes i Capmany, al nord dels estanys de la Cardonera i a la zona coneguda com Les Closes, s’hi troben un conjunt de 11 estanys intermitents, inundables durant certa part de l’any. Aquests espais humits van ser alterats durant el s. XVIII i XIX amb la construcció d’una sèrie de recs de drenatge que impedien l’acumulació d’aigua. Aquests antics recs connectaven tot el conjunt . En l’actualitat els recs es troben colmatats per sediments però permeten, encara, l’ escorrentia de l’aigua i la interconnexió entre ells. Aquesta aigua s’escola en menys de 100 metres a la riera de Torrelles, a límit de la zona protegida del EIN Riu Llobregat d’Empordà.
Aquesta zona descrita tot i limitar amb l’EIN Basses de l’Albera no hi és inclosa. Únicament d’aquest conjunt de petits estanys temporals , l’estany Llampol i l’estany d’en Sendu, coneguts al Inventari de Zones Humides de Catalunya com estanys de Serra-Saguer i nord de la Cardonera, respectivament, són inclosos dins aquest inventari. Aquests topònims, però, són aplicats des de fa poc en la cartografia, caldria canviar-los pels coneguts des de sempre en el territori.
Podeu llegir la nota de premsa i el llistat de científics i estudiosos de l’Albera AQUÍ