Penjat el 25 d'abril de 2019, per Cepa
El CEPA-Ecologistes de Catalunya, com a entitat membre de la Coordinadora catalana contra la incineració, hem participat amb veïns de Pallejà, Sant Vicenç dels Horts, Cervelló, Santa Margarida i els Monjos, Montcada i Reixac, Barcelona i Alcanar en una reunió amb dos diputats del grup En Comú Podem.
Les entitats hem demanat que, d’acord amb el que estableix la llei 16/2017 del Canvi Climàtic, cal aplicar impostos dissuassius a totes les activitats econòmiques que generen emissions que incrementen l’efecte d’hivernacle i el canvi climàtic.
Les entitats hem argumentat que gravar les emissions de CO2 és del tot necessari per reduir-les i contribuir directament a mitigar les alteracions climàtiques que ens amenacen a tots. S’ha aportat l’estudi comparatiu fet pels companys de Montcada que evidencia que les cinc empreses de fabricació de ciment tenen registrades unes emissions superiors a les del conjunt de cotxes que circulen per Catalunya i, per tant, no és acceptable aplicar impostos únicament als vehicles i no gravar els principals emissors.
Les entitats hem posat al centre del debat la prioritat de l’aplicació real del principi de precaució i la defensa de la salut pública, davant dels beneficis econòmics de les empreses cimenteres que amenacen amb deslocalitzacions i exigeixen augmentar les quantitats i varietat de residus que volen cremar amb l’excusa de la substitució dels combustibles fòssils.
Finalment, s’ha demanat als parlamentaris que possibilitin una compareixença a la comissió de medi ambient del Parlament i s’ha rebutjat l’opció que ens han suggerit d’haver de “triar” entre incinerar i abocar. Hem recordat que l’alternativa de Residu Zero passa per canviar el paradigma legal (nova Llei catalana RZ de prevenció de residus) i els model de producció que ara es fonamenta en el creixement de l´ús d’energia i de recursos no renovables, malgrat la retòrica de l’economia circular.