L’ANG, Limnos i Iaeden-Salvem l’Empordà finalitzen un procés participatiu que reivindica el valor dels Paisatges Salvats

Penjat el 1 d'agost de 2019, per Limnos

  • Paisatges Salvats ha estat un procés de participació ciutadana que ha posat en valor tres casos dels més de 50 Paisatges Salvats de les comarques gironines.
  • En el procés, que ha estat finançat principalment pel Departament de Territori i Sostenibilitat, hi han participat més de 250 persones.

“Paisatges Salvats” és un projecte pioner a Catalunya que ha identificat el valors de tres paisatges preservats gràcies a la mobilització social. L’enfoc transversal del procés participatiu ha permès concretar quins beneficis extreuen directament o indirectament les persones de tres paisatges: Hortes de Santa Eugènia, Platja d’Espolla i Vilanera, a l’hora s’ha donat a conèixer la tasca realitzada per les diferents institucions, entitats i plataformes en la preservació d’aquests paisatges.

El projecte que va arrencar el passat 17 d’octubre amb el Seminari Paisatges salvats – Paisatges per salvar, a la Facultat de Lletres de la UdG, on es va abordar la defensa del territori a comarques gironines des de diferents perspectives.

Al llarg dels darrers sis mesos s’han dut a terme sis assemblees presencials dirigides a la societat civil, entitats, particulars i empreses. La mecànica de les assemblees ha estat sempre la mateixa: primer una introducció inicial sobre els serveis ecosistèmics i la defensa del territori, a càrrec d’especialistes de reconeguda trajectòria, i després un debat obert sobre els diferents valors dels paisatges salvats. A través d’aquestes assemblees s’han definit tres paisatges salvats objecte d’estudi i s’ha realitzat una valoració participativa dels seus serveis ecosistèmics.

Els tres espais seleccionats son representatius d’una gran varietat de serveis ecosistèmics entre els que es podrien destacar per la seva rellevància l’aprofitament de recursos alimentaris de qualitat, la conservació d’activitats humanes tradicionals, la capacitat d’oferir espais per al turisme i activitats d’oci i d’esport, amb impacte positiu sobre la salut de la població, la protecció dels aqüífers, la regulació del clima i la mitigació del canvi climàtic, la funció com a reservoris de biodiversitat, o la generació d’indrets amb identitat cultural singular.

En paral·lel a les assemblees s’han realitzat un seguit d’entrevistes i enquestes a persones de reconeguda experiència en la gestió del territori, gràcies a aquestes entrevistes s’ha aprofundit en la valoració tècnica de cada paisatge salvat.

Com a resultat s’han elaborat unes fitxes descriptives de cada paisatge salvat i una cartografia digital, que recull informació quantitativa (municipi, superfície, any, etc.) i qualitativa (situació administrativa-legal, imatges representatives, valors ambientals i serveis ecosistèmics, etc.), que poden ser consultades a la pàgina web www.paisatgessalvats.cat.

L’ANG, Limnos i Iaeden-Salvem l’Empordà finalitzen un procés participatiu que reivindica el valor dels Paisatges Salvats

Les sis assemblees han estat les següents:
• 20 DE FEBRER DE 2019 – 19.00
COMARCA DEL GIRONÈS
Centre cívic Ter, Girona

• 22 DE FEBRER DE 2019 – 19.00
COMARCA DEL PLA DE L’ESTANY
Museu Darder, Banyoles

• 23 DE FEBRER DE 2019 – 10.30
COMARCA DE L’ALT EMPORDÀ
La Cate, Figueres

• 26 DE MARÇ DE 2019 – 19.00
COMARCA DEL GIRONÈS
Centre cívic Ter, Girona

• 27 DE MARÇ DE 2019 – 19.00
COMARCA DEL PLA DE L’ESTANY
Museu Darder, Banyoles

• 28 DE MARÇ DE 2019 – 19.00
COMARCA DE L’ALT EMPORDÀ
Centre Esportiu i Recreatiu, l’Escala

El projecte ha culminat amb una sortida de descoberta als tres paisatges salvats objecte d’estudi, en que diferents experts han exposat la importància de la conservació d’aquests paisatges així com els serveis ecosistèmics que proporcionen i la història de la seva defensa.