Penjat el 10 d'abril de 2016, per Limnos
És evident que cada vegada la gent del nostre entorn sembla estar més conscienciada amb el medi ambient, pel que entre tots i totes duem a terme diferents accions per evitar que la Terra s’esgoti massa ràpid. Un exemple és el consum de productes ecològics, que en principi ens permeten no ser tan agressius amb la natura i alhora beneficien la nostra salut. Aquest tipus de productes cada vegada són més comuns als supermercats, i anunciar-los als mitjans de comunicació ja no ens sembla estrany. Però realment, tanta conscienciació i facilitat d’obtenció de productes ecològics és certa o és simplement una estratègia de mercat entre empreses d’un mateix sector? És certa tota la informació que trobem sobre els productes ecològics o som víctimes de publicitat ecològica enganyosa?
Si ens parem a analitzar els diferents productes que es venen com a “ecos” o “verds”, veiem que no tot és tan “ecofriendly” com creiem, o com ens intenten fer creure… Per exemple, un cotxe ecològic seria aquell que l’impacte que causa sobre el medi ambient és nul, tant en la seva construcció com en la seva utilització el dia a dia. Però hi ha varis anuncis de cotxes “eco”, que realment són publicitat comparativa, ja que si es comparen amb altres productes de la mateixa categoria del mercat sí que l’impacte ecològic és inferior. Un altre exemple és el paper ecològic, provinent de plantacions forestals sostenibles. Però en realitat només es té en compte aquest factor per categoritzar-lo com a producte ecològic, i no es valoren les emissions de diòxid de carboni o l’ús de clor durant el blanqueig del paper, pel que seria publicitat real, però només parcialment. També és comú utilitzar el medi ambient per fer publicitat falsa, com l’ús d’imatges de natura en productes que no tenen cap millora ambiental, com la publicitat que es troba sovint d’energies no renovables. Per últim, no oblidem que la publicitat enganyosa també inclou aquella que és irrellevant o feble, que manifesta de forma poc explicativa un concepte ecològic creant confusió als consumidors o dóna informació real però que no és important. Per exemple, el concepte “100% Natural” no vol dir necessàriament que sigui “ecològic”, atès que hi ha productes naturals com l’arsènic que també poden ser nocius; o un producte “lliure de CFC” no és més ecològic que un que no ho especifiqui, ja que els CFCs estan prohibits per llei des de fa 20 anys.
Segons l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), per a què una publicitat es pugui considerar ecològica ha de promoure actituds i comportaments responsables cap el medi ambient, com ara animar a reciclar, estalviar recursos o promocionar productes ecodissenyats o amb certificacions ecològiques. És important tenir en compte que per molta publicitat que facin i per molt atractius que siguin els seus anuncis, la prioritat de les grans indústries, generalment, és el seu benefici i rendibilitat. Per tant, quan anem a comprar i realment volem adquirir productes no perjudicials pel medi ambient, hem de fixar-nos bé en les etiquetes i no caure en les trampes de la publicitat enganyosa. I si a més procurem que els productes que comprem siguin no només ecològics, si no també de proximitat encara millor, ja que s’haurà estalviat si més no en transport i per tant li haurem fet un altre petit favor a la natura.