Penjat el 2 de setembre de 2020, per Adenc
Tot i les inusuals circumstàncies d’aquest any, el Grup d’Estudi dels Ratpenats de l’ADENC (GERA) ha seguit amb el seguiment de ratpenats d’aigua dins del projecte de ciència ciutadana QuiroRius, coordinat pel Museu de Ciències Naturals de Granollers. Com cada any des del 2017 s’han dut a terme els QuiroRius dels trams de Súria, Monistrol de Montserrat i Abrera.
Recordem que el projecte QuiroRius tracta de establir la distribució de dues espècies de ratpenats, el ratpenat d’aigua (Myotis daubentonii) i l’amenaçat ratpenat de peus grossos (Myotis capaccinii), espècies molt lligades a cossos d’aigua i que es caracteritzen per a capturar petits insectes i fins i tot peixos de la superfície de l’aigua. Aquest estil de caça fa que siguin fàcilment identificables pel seu vol a ras d’aigua.
Ratpenat d’aigua a Monistrol de Montserrat. Vídeo d’Alba Palomo.
Sembla ser que el confinament ha sentat bé als ratpenats d’aigua, amb molts trams obtenint xifres rècord en l’activitat d’aquests animals. En el QuiroRius de Súria, al riu Cardener, el 2019 es va obtenir un màxim de 38 passades en un dels punts i una mitja de 16.25 en els quatre punts. Aquest any s’hi ha registrat un màxim de 67 passades i una mitja de 27.5 passades! Un increment d’activitat considerable!
De forma similar, al QuiroRius de Monistrol, que portàvem amb 4 deteccions en total des de l’inici del cens, aquest any hem arribat a les 22 deteccions, acompanyades a més, de increïbles imatges dels ratpenats d’aigua caçant a tocar de la nostra llanterna, així com d’enganyapastors afartant-se d’insectes a la zona del cens! A la Pobla de Claramunt (riu Anoia) també s’hi ha notat un increment important amb 10 deteccions de ratpenats d’aigua, el doble que l’any anterior.
En canvi, aquest any al QuiroRius d’Abrera (que el porta l’associació ANDA-Abrera) no va sortir cap ratpenat d’aigua. Tanmateix, membres de la jove associació Capreolus-GRNOM (Grup de Recerca i Natura d’Olesa de Montserrat) van decidir acompanyar-nos a fer el cens, per aprendre sobre la metodologia i, potser, iniciar un nou QuiroRius a Olesa de Montserrat. Així, poc a poc, s’aniria completant el mapa de distribució d’aquests animals al llarg de tot el riu Llobregat!