Penjat el 16 de juny de 2016, per GEPEC
Davant les recents queixes per part d’alguns usuaris de la platja llarga de Tarragona per la delimitació que l’ajuntament ha fet de part de l’espai que havia estat utilitzat com a pàrquing, amb l’objectiu de recuperar i protegir un tram d’ecosistema dunar, des del GEPEC-Ecologistes de Catalunya ens veiem obligats a fer públic el següent comunicat:
Primer de tot des del GEPEC-Ecologistes de Catalunya volem donar suport i recolzar a l’ajuntament de Tarragona en qualsevol mesura encaminada a preservar els ecosistemes dunars i litorals de la platja llarga, entre els que s’emmarquen aquests que han creat certa polèmica entre alguns usuaris d’aquesta platja.
Les actuacions de conservació dels ecosistemes dunars, a banda de contribuir i essers essencials per la conservació de la biodiversitat, s’han demostrat com els sistemes més eficaços per frenar l’erosió de les platges i possibilitar-ne la seva regeneració.
Cada any la brisa marina s'emporta de les nostres platges milions de tones de sorra que les plantes dunars retindrien. Sorra que augmentaria la superfície de les nostres platges de manera sostenible ecològica i econòmicament. Com és fàcil de comprendre aquest fet té una importància cabdal. Aquesta no és una teoria peregrina, ans el contrari. És una constatació que ja és aprofitada, des de fa desenes d'anys, per forces municipis d’arreu del món. Però tampoc cal anar massa lluny, Torredembarra n'és un d’ells.
Es dóna el fet que Tarragona té la praderia submarina de Cymodocea nodosa més important de Catalunya. Justament les restes d'aquesta planta, un cop arriben a les platges, arrossegades pels temporals, són de les millors estructuradores i retentores de sorra, sempre i quan no siguin retirades de la platja.
A una platja tan ofegada urbanísticament com la platja Llarga, les relictuals i heroiques, però massa estretes dunes, haurien de créixer en alçada i superfície, aquesta seria una bona forma de garantir el manteniment de la platja i evitar-ne les continues regressions. Això hauria d’esser exigit pels propis usuaris i pels que viuen del turisme en aquesta platja. Paradoxalment una part d'aquestes persones són els que estan pressionant perquè s'hi pugui aparcar, justament allà on s’estan regenerant aquestes dunes.
Com és públic i notori des del GEPEC-Ecologistes de Catalunya sovint critiquem les actuacions de les administracions quan aquestes cometen actes en contra de la conservació del nostre entorn natural, ara, però, com pertoca, volem recolzar i aplaudim públicament les mesures adoptades per l'Ajuntament de Tarragona d'augmentar les freqüències de bus a la platja llarga, d’instal·lar aparcaments per bicicletes i d’ordenar l’espai que ocupen els vehicles, fent-lo compatible amb la preservació de l’espai natural, amb l'objectiu de recuperar espai per a la vegetació dunar.
És evident que la platja llarga requereix de moltes més accions i d’una protecció real i legal. Aquestes són, pro, actuacions en el bon camí.
Cal demanar als usuaris de la platja comprensió envers aquestes actuacions, el resultat final ha d’esser una platja amb una major qualitat ambiental, on es compatibilitzi la conservació i protecció de la natura amb el seu ús social i familiars. Tant medi ambient com usuaris n’han de sortir beneficiats.
Fa pocs dies i s'ha fet públic un estudi segons el qual 2 de cada 3 catalans respirem aire per damunt dels límits de pol·lució recomanats per l'OMS. I quina és la principal solució que es proposa? Justament reduir l'ús dels vehicles privats millorant els públics i la bicicleta. Les actuacions a la platja llarga poden contribuir a aquest canvi en el model de mobilitat. Ara cal que l’ajuntament acabi d’implantar les modificacions necessàries per tal que el transport públic sigui una forma real d’arribar a la platja llarga de forma eficaç i sense entrebancs.