Penjat el 21 de novembre de 2016, per Cepa
El passat 8 de novembre la Plataforma va mantenir una reunió amb els grups polítics del Parlament. Convocats pel grup de la CUP, van assistir-hi parlamentaris de JxS, CSQP, PSC, C’S i PP.
Amb el lema “Incinerar residus per gestionar purins: un nou problema i no una solució”, tres representants de la Plataforma van exposar els arguments contraris al projecte de reobrir la planta de gestió de purins de Tracjusa que funcionava amb gas natural i que ara vol instal·lar una planta de piròlisi i gasificació de residus municipals. Van posar de relleu que més del 80% de l’activitat econòmica d’aquesta projecte correspon a la crema de residus.
El CEPA-EdC vam exposar la situació a Catalunya de fracàs de l’ARC i les administracions per gestionar l’excés de residus generats i no recollits selectivament per reincorporar-los com a nous recursos. Cal evitar autoritzar o destinar recursos públics a projectes de crema de residus que s’haurien d’aplicar a programes per recuperar el 75% dels residus generats, abans del 2020, la millor manera d’aprofitar els residus i evitar els impactes ambientals i de salut pública.
Els grups parlamentaris de la CUP, CSQP, JxS i PSC van manifestar el seu acord en presentar una moció parlamentària per instar el Govern a no autoritzar la inclusió de la gasificació de residus en el projecte de reobertura de Tracjusa. Es va acordar que la Plataforma enviarà una proposta de redactat amb aquest contingut.
En aquests moments, diversos representants del DTS aprofiten els seus càrrecs públics per fer una campanya mediàtica de suport incondicional als promotors del projecte. Mercè Rius (DG de Qualitat Ambiental) diu que autoritzaran el projecte perquè no és cert que Tracjusa inclogui un projecte d’incineració (??), o JM Tost, director de l’ARC que ha acusat la “Plataforma de fer “filibusterisme, demagògia barata i intoxicar”. Són les reaccions nervioses al treball de la Plataforma i dels nostres companys d’IPCENA que promouen el debat públic i transparent i que estan aconseguint que molts municipis de Les Garrigues i comarques properes rebutgin el projecte d’incineració de Tracjusa i demandin alhora un tractament adequat de l’excés de purins.