Penjat el 13 de febrer de 2018, per David López Bosch
Aquest dimarts 20 parlarem de com tenir cura dels nostres boscos assolats el seu dia per les ventades.
Primer cafè científic d’aquest 2018 organitzat per vuit entitats de la ciutat dedicades a la recerca i a la seva divulgació.
Enguany farà quatre anys de la gran ventada de 2014. Què s’ha fet als boscos del rodal després de la caiguda de centenars de milers d’arbres? En què esdevindran les zones que abans eren boscos? Hem de plantar arbres? O és millor quedar-nos de braços plegats i deixar que la natura segueixi el seu propi curs?
Realment són moltes les preguntes que els ciutadans del Vallès es poden plantejar en relació als boscos on durant la forta ventada del desembre de 2014 van caure centenars de milers d’arbres. Unes condicions meteorològiques excepcionals de precipitació amb posteriors cops de vent de més de 100 km/h van fer caure quasi 290.000 arbres només al terme municipal de Sabadell, i es van haver de lamentar víctimes mortals a la veïna Terrassa.
El passat 2017 l’ADENC (Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura de Catalunya) va poder realitzar un estudi d’ecologia forestal en els boscos de propietat municipal del Parc Grípia-Ribatallada gràcies a l’Ajuntament de Sabadell. De la mà d’en Joan Cuscó, co-autor d’aquest estudi, podrem conèixer més a fons la problemàtica de la gestió forestal després d’aquesta gran pertorbació.
Aquest primer cafè científic d’enguany, que es farà el proper dimarts 20 de febrer a les 19:00h al bar de la UES, serà una bona ocasió per poder conèixer els processos de successió ecològica que s’estan donant a les zones afectades i per qüestionar-se quin és el paper que els ciutadans i ciutadanes tenim en la recuperació d’aquests espais tan estimats de la nostra ciutat i comarca.
Cafès científics Sabadell 2018
L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC), l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, la Fundació Bosch i Cardellach, la Corporació Sanitària Parc Taulí, La Ruda amics de Can Deu per a l’agricultura ecològica i la Unió Excursionista de Sabadell (UES) i l’Acadèmia de Ciències Mèdiques organitzen la sisena edició del programa de Cafès Científics a Sabadell.
Els Cafès Científics són una acció de divulgació científica liderada inicialment per la societat civil que es va posar en marxa el 1998 a Leeds (Anglaterra) amb l’objectiu de parlar de ciència fora de l’entorn acadèmic i d’atraure el públic no habitual. Els Cafès científics de Sabadell s’han unit a la xarxa internacional de Cafès Científics.
PROGRAMA “Cafès científics. Sabadell, 2018”
Les sessions dels Cafès Científics se celebren un dimarts al mes, a les 7 de la tarda, al Bar de la Unió Excursionista de Sabadell (c/ De la Salut 14-16 Sabadell). Les xerrades són gratuïtes. L’aforament és limitat.