Penjat el 16 de desembre de 2016, per Limnos
Des de l’Obrador del Tercer Sector Ambiental de Catalunya (o3sac) mirem amb preocupació uns pressupostos que no tenen en compte la preservació del Medi Ambient ni la mitigació i adaptació contra el canvi climàtic.
L’any 2012, en el marc de la conferència de Rio+20 pel desenvolupament sostenible, l’Assemblea General de les Nacions Unides, va resoldre que: “L’eradicació de la pobresa és el major problema que afronta el món a l’actualitat i una condició indispensable del desenvolupament sostenible. Referent a això, estem obstinats a alliberar amb urgència la humanitat de la pobresa i la fam. Per tant, reconeixem que cal incorporar encara més el desenvolupament sostenible en tots els nivells, integrant els seus aspectes econòmics, socials i ambientals i reconeixent els vincles que existeixen entre ells, per tal d’aconseguir el desenvolupament sostenible en totes les seves dimensions”. Alhora prenen aquest supòsit també el 2015 es van arribar a uns acords a Paris en la trobada pel Conveni Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic. Aquests acords es basen en uns principis clars: mantenir la temperatura per sota els 2º als nivells preindustrials, augmentar la capacitat d’adaptació i fer que el desenvolupament sigui amistós amb el clima.
A partir d’aquests marcs de referència s’entén que la lluita contra la pobresa i les desigualtats només pot arribar promovent polítiques de sostenibilitat, i aquestes s’han de veure reflectides en els pressupostos de tots els organismes.
Polítiques encarades urgentment a promoure energies renovables per una transició energètica socialment justa, una mobilitat sostenible que millori la qualitat de l’aire, una bona conservació del medi natural, un canvi cap a l’agricultura i ramaderia ecològica, millorar la qualitat de l’aigua i el cabal dels nostres rius,… Sense l’impuls ferm d’aquestes polítiques no es pot pensar en la lluita per la justícia social. Tot va lligat i res no es pot deslligar. És per això que des de les entitats del tercer sector ambiental de Catalunya mirem amb preocupació que els pressupostos no incorporin aquest principi de justícia ecològica i social. Ans tot el contrari, ja que mantenen les retallades en medi ambient, i no exploren cap tipus de fiscalitat ambiental innovadora, com per exemple, l’ampliació de la taxa turística cap a una d’ecoturística.
Si analitzem els pressupostos del 2017 comparant-los amb els de l’any 2010, podem observar que la retallada és de més de la meitat (concretament d’un 60%) en referència als pressupostos dedicats a medi ambient i el cicle de l’aigua. Pensem que això no pot ser, i que cal fer un gir en aquests pressupostos insostenibles, i aquest canvi cal fer-lo de la mà de les entitats del tercer sector ambiental, i com a tal, totes les conselleries haurien de poder incorporar en els seus programes línies d’actuacions encarades cap a la sostenibilitat i per tant, tenir en compte les entitats del tercer sector ambiental que és on hi ha l’expertesa.
Per aquesta raó, demanem que els pressupostos incorporin, com a mínim, les mateixes quantitats per partides de medi ambient que el 2010, que les entitats del tercer sector ambiental tinguin un grau més alt de participació alhora de definir-los i que s’explori incrementar les partides pel medi ambient a partir de noves mesures de fiscalitat ambiental (ecotaxa, tram autonòmic d’hidrocarburs, bosses de plàstic i envasos, activitats amb fort impacte ambiental com els camps de golf, curses de muntanya, canvi d’usos del sòl en el cas d’urbanitzar-lo,…).
Des de l’Obrador del Tercer Sector Ambiental de Catalunya estem disposats a parlar-ne i traçar conjuntament una nova política pressupostària per tal que sigui possible un futur pel medi ambient en el nostre país.
Barcelona, 15 de desembre de 2016