Itinerari botànic pels voltants de Sta. Maria de Vallvidrera (Barcelona)

Penjat el 20 de març de 2018, per Julià Font

 

 

 

Itinerari botànic pels voltants de Sta. Maria de Vallvidrera (Barcelona)Itinerari botànic pels voltants de Sta. Maria de Vallvidrera (Barcelona)

L’objectiu d’aquesta sortida botànica -matinal agradable i de bon fer- és portar a terme el reconeixement d’arbres i arbustos propis del bosc mediterrani. Tanmateix no ens oblidarem de la vegetació d’ambients més humits de torrents i fondalades. Des del Baixador de Vallvidrera (estació FGC) iniciarem un itinerari que ens conduirà al Pantà de Vallvidrera i arribarem fins a la Font de Can Llevallol. Tornarem pel mateix camí; ara, però, ens atansarem i finalitzarem el recorregut botànic al Centre d’Informació del Parc de Collserola.

Itinerari botànic pels voltants de Sta. Maria de Vallvidrera (Barcelona)Comprovem ben aviat que aquest any la primavera arriba un xic endarrerida. Els més matiners han sigut els prunus; aquest gènere d’arbustius es troba en tota la seva esplendor de floració per allí on passem. Taques de blancor ací i allà; miris on miris. Identificar-los, però, ja són figues d’un altre paner. Àngel M. Hernández ens aconsella esperar uns mesos per identificar-los; només “pels seus fruits els coneixereu”, ens recorda la cita evangèlica.

També les violetes, humils i mig amagades elles, ens ofereixen les seves tonalitats blavenques vora el camí. Itinerari botànic pels voltants de Sta. Maria de Vallvidrera (Barcelona)Destaca el groc de la gatosa; restes de l’hivern. També avistem floració de revanissa, borratja i llorer. I pel que fa a flors, poca cosa més a ressaltar. És de rigor esmentar la troballa de la jornada: Petasites pyrenaicus (Pota de cavall) a la vora de la riera de Vallvidrera i a tocar de les cases. Aquesta planta està catalogada com una raresa (RRR).

Galeria d’imatges

Itinerari botànic pels voltants de Sta. Maria de Vallvidrera (Barcelona)La manca de floració, tanmateix, no ha fet la sortida menys interessant. Hem tingut temps per comentar aspectes rellevants del terreny de Collserola (silícic). També s’ha encetat el debat sobre el significat del concepte ‘bosc brut‘ i possibles conseqüències ambientals. Nogensmenys, s’ha comentat sobre rellevància de preservar les bardisses i els seus -per a molta gent- maleïts esbarzers! Ambdós conceptes, brutícia del bosc i bardisses vora els camins, poden tenir  rellevància a l’hora de conformar i mantenir un hàbitat equilibrat.

Galeria d’imatges

DADES
Organització: ADENC (Sabadell)
Guiatge: Àngel M. Hernández Cardona, botànic
Participants: 17 – Socis i no socis
Punt de trobada: Estació Baixador de Vallvidrera (FGC)
Punt de partida/arribada: Estació Baixador de Vallvidrera (FGC)
Recorregut: Baixador de Vallvidrera – Pantà de Vallvidrera – Font de can Llevallol – Sta. Maria de Vallvidrera – Centre d’Informació del Parc de Collserola.
Condicions climàtiques: Matinal agradable per zona obaga de Collserola.

Llocs d’interès
Pantà de Vallvidrera
Font de can Llevallol
Santa Maria de Vallvidrera (protegida com a Bé Cultural d’Interès Local).
Centre d’Informació del Parc de Collserola (Amb un emplaçament idoni, envoltat de natura, cèntric i ben comunicat, aquest edifici, inaugurat el 1990, és la seu del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola).

Per saber-ne més
Cadevall, J. (Ed. d’Àngel M. Hernández Cardona). (2017). Elements de Botànica Popular. Terrassa: SEGA – Fundació Torre del Palau-. (Manual excel·lent per a ‘no iniciats’ a la botànica).
Consorci del Parc de Collserola. (2004). Guia de Natura del Parc de Collserola. Barcelona: Diputació de Barcelona. (Guia exhaustiva i imprescindible per conèixer Collserola en tot el seu abast).