La febre boletaire, notícia altre cop per incivisme – l’article de l’ham del desembre 2016

Penjat el 16 de desembre de 2016, per Limnos

Un virus cada any més virulent està atacant darrerament la població catalana, amb el seu pic d’activitat ben entrada la tardor, precedint el de la grip. La febre boletaire està derivant en un problema que cada cop crida més l’atenció a les notícies i encèn les xarxes socials: l’incivisme de molta gent quan va al camp.

Després d’un setembre poc productiu, les pluges d’octubre han animat a molta gent a sortir a buscar bolets. Alguns punts de muntanya, com alguns espais del Berguedà i el Ripollés, s’han emplenat de cotxes i de ramats de boletaires que busquen la seva ració d’aquests fongs que queden tan bé a la paella i a l’instagram.

Aquest fenomen s’ha massificat tant que no han tardat a sorgir problemàtiques. I no estem parlant de portar els bolets en bosses de plàstic, impedint la seva dispersió, ni d’indigestions causades pel desconeixement de les espècies de bolet comestibles. Ni tan sols farem meś que un esment al fet que quasi cada cap de setmana algun boletaire irresponsable ha de ser rescatat amb helicòpter pels bombers. El tema a tractar és l’incivisme de molts boletaires al medi natural, demostrant que les irresponsabilitats i mals comportaments d’alguns són un problema de tots.
Una gran massificació de boletaires a la muntanya no només pot perjudicar la producció dels bolets, si no que està deteriorant els espais naturals visitats i s’està transformant en un maldecap per la gent local. L’acumulació de cotxes és tal que saturen aparcaments de carretera i se n’inventen de nous en zones no habilitades, sovint per haver de caminar menys. En el municipi de Campelles, al Ripollès, per regular aquesta afluència ja s’ha posat un preu pels aparcaments més propers al bosc. El pas de la gent també es fa notar amb l’aparició d’un munt de deixalles que els mateixos boletaires critiquen. I per si això no fos prou vergonyós, una nova notícia demostra el no respecte a la propietat privada i la gran manca d’empatia que algunes persones pateixen.
El 6 d’octubre, a Capolat (Berguedà) un munt de boletaires passava per sota els fils elètrics d’una propietat privada per recollir els bolets de l’interior de la finca, on a més hi havien aparcat 83 cotxes. Sense fer cap cas a l’agent rural que els advertia de les vaques de dins podien ser perilloses, diverses persones van ser envestides per una d’elles, mare d’un vedell de 2 mesos, que s’havia estressat amb la gentada i els gossos. Finalment, l’animal va haver de ser sacrificat pel mateix ramader, qui a més, a l’hora de disculpar-se amb al gent agredida per la vaca, va rebre insults amb violència i amenaces de cremar-li el bosc o matar-li el ramat. No només això, el mateix pagès es queixa que cada any per aquestes dates li roben material, li tallen el filat i li rebenten candaus. També remarca que les deixalles que la gent deixa maten cada any algun animal del seu bestiar, i que alguns dels seus vedells śon atacats per gossos.

A ningú se li acudiria entrar a una casa o un jardí, però a la muntanya la propietat privada sembla relativa. I a molta gent que només se’n recorda que els agrada la natura un cop l’any, aquest dia no li ve de gust limitar-ne seu accés ni ser respectuós de cap manera amb l’espai o amb la gent del territori, demostrant que de naturalistes no tenen res.

Podem parlar de masses de boletaires, de runners de muntanya que no es deixen ni les malles ni la llista de reproducció de l’spotify, o de gent que se’n va de picnic a l’estiu. Tots hem de ser conscients que les sortides a la natura són una excel·lent idea per disfrutar del cap de setmana, sigui sol o en família, però que per això mateix, i no només per això, l’hem de valorar, cuidar i ser el màxim de respectuosos amb tot l’entorn.

Fotografia extreta d’aquí