Penjat el 26 d'octubre de 2017, per GEPEC
La Comissió de Desembassament convocada per l'Agència Catalana de l'Aigua (dt 24/10/17) ha proposat no transvassar gens d'aigua del pantà de Siurana (13%) al pantà de Riudecanyes (21%) de gener a juny del 2018.
Els últims dos anys, amb una pluviometria molt baixa ( -65% de la mitjana el 2017) el pantà de Riudecanyes ha concedit aigua generosament als seus associats per damunt dels nivells previsibles davant la greu sequera que patim. A causa d'haver buidat exageradament el pantà de Siurana, i que aquest no pugui subministrar aigua de boca amb la qualitat legalment exigible als pobles de la conca natural del riu Siurana (Poboleda, Torroja, Gratallops...), el pantà de Riudecanyes no podrà rebre gens d'aigua del pantà de Siurana, ja que tot el sistema està a punt d'entrar en fase d'emergèrcia.
El Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC – Ecologistes de Catalunya) ja fa anys que ve denunciant un ús especulatiu i fora de control de l'aigua de Siurana per part de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes. La legislació actual no permet els transvassaments de conca com aquest. El ridícul cabal ecològic que s'allibera no deixa córrer ni un kilòmetre l'aigua pel seu curs natural després del túnel de transvassament.
Durant els últims 30 dies, Torroja del Priorat no ha pogut subministrar aigua de boca a les cases ni als cellers degut als nivells de metalls pesants que porta l'aigua que rep el poble des del cul del pantà de Siurana.
Davant d'aquesta previsible entrada en fase d'emergència del pantà, GEPEC vol denunciar la manca de solidaritat de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes amb els pagesos i regants del Priorat.
Cal recordar també que Reus, als anys 70-80, va patir restriccions on només es servien 2 hores d'aigua al dia a les cases. Ara que el Priorat i la conca del Siurana necessita la seva pròpia aigua, aquesta continua sent espoliada per foscos interessos econòmics.
Nombrosos pobles del Priorat tenen problemes d'abastament a l'estiu i les collites del Priorat tenen tant o més dret a ser salvades gràcies a aquesta aigua. L'ecosistema riberenc (llúdriga, bufó tortuga de rierol, peixos, amfibis, cranc de riu...) es veu greument afectat per la manca del seu recurs natural propi: l'aigua.
El riu Siurana, que travessa tot el Priorat, desemboca quasi sempre totalment sec a l'Ebre. El pantà de Riudecanyes només pot abastir-se de manera natural d'una riera. El Priorat no vol entrar en un conflicte territorial, però cal tenir en compte que l'aigua de la pròpia conca del Siurana és transvassada injustament en un 95% als regadius i jardins del Baix Camp.