LES FLANDES DELS CASOTS (Subirats, Alt Penedès, Barcelona)

Penjat el 7 d'octubre de 2022, per Julià Font

Les Flandes dels Casots constitueixen un paratge únic format per un formidable amfiteatre de vinyes, elevat damunt d’una gran paret vertical de roca calcària, de més de 12 metres d’altura. L’aigua de pluja es filtra per les vinyes i, amb el temps, ha produït uns espectaculars despreniments de roca.

Aquesta passejada geològica ha servit per aclarir conceptes bàsics sobre els efectes de la pluja sobre terreny calcari. És el cas de l’objectiu primordial de la jornada; és a dir, les Flandes dels Casots. Tanmateix, ja que l’Avenc de l’Ordal ens surt a camí, també s’aprofita per aclarir altres aspectes pel que fa als accidents geològics d’avencs, coves o balmes. Així ho ha fet Josep M. Nogué, el geòleg de capçalera de l’ADENC (Sabadell).

  • Avenc
    És una cavitat on predomina la verticalitat, formada per l’entrada d’aigua de pluja dins una fissura que s’anirà diluint i eixamplant.
  • Cova
    És una cavitat on predomina el component horitzontal, formada per la sortida d’aigua que omple les fissures del massís calcari cap a l’exterior.
  • Balma
    És una cavitat més aviat poc profunda a la base d’una capa calcària en contacte amb les argiles subjacents, més impermeables, on penetra la llum natural.

ℹ️ El mot “flanda/flandes”

En llenguatge geològic, què és una flanda? És la pregunta que em vaig fer quan vaig llegir la convocatòria per a aquesta sortida geològica. Vaig fer recerca quasi exhaustiva al Dr. Google i també a la Dra. Enciclopèdia CAT i, inclús, al Dr. Optimot. Cap resultat satisfactori, per cert. Tots els camins, quan n’hi havia, em portaven a Bèlgica! Tanmateix, curiosament, tant a Subirats (Alt Penedès) com a Piera (Anoia) el mot flandes és per a tothom ben proper. En una sortida geològica massiva, programada per l’Ajuntament de Piera l’any 2015, llegim: “Grimpant per torrents, senders i corriols, el grup es va poder fer una idea general de tot l’entorn, amb unes magnífiques vistes de les Flandes, passant per camins a tocar de les formacions argiloses típiques d’aquest indret. … Una vuitantena d’excursionistes van poder gaudir d’un paratge únic, que recorda el canó del Colorado, als EUA, en miniatura.” D’una altra banda, les flandes  de Piera aquí descrites res tenen a veure amb les Flandes dels Casots (Subirats), com s’ha pogut comprovar in situ.

ℹ️ L’AVENC DE L’ORDAL

La cova de l’Avenc de l’Ordal

L’Avenc de l’Ordal és, de fet, una cova de dimensions considerables; un espai generós amb una entrada ampla i de fàcil accés que proporciona il·luminació natural en el seu interior. Els materials on es troba l’Avenc de l’Ordal són calcàries juràssiques i cretàciques, molt més antigues que les no llunyanes de les Flandes dels Casots, d’uns 120-150 milions d’anys. L’Avenc de l’Ordal és, morfològicament, una cova àmplia i poc vertical, mentre que genèticament es tracta d’un avenc format per l’entrada d’aigua de pluja a l’interior del massís. Aquesta és la raó per la qual el trobem, en alguns mapes, com “Cova de l’Avenc de l’Ordal”.
📷 Galeria: Avenc de l’Ordal – 12 instantànies

ℹ️ LES FLANDES DELS CASOTS

Les Flandes dels Casots (detall)

L’explicació geològica és relativament senzilla i així ho comenta Josep M. Nogué: es tracta d’una alternança d’argiles, molt plàstiques, i arenisques molt calcàries que tenen una consistència molt més rígida que no li permet adaptar-se als canvis de pendent produïts per l’incipient plegament del miocè, d’una antiguitat de 10-12 milions d’anys. Amb el pas del temps (geològic, per descomptat) en aquests estrats es produeixen, en primer lloc, algunes fissures. Les fissures evolucionen cap a fractures obertes i creació de grans blocs. Aquests blocs, afavorits per l’aigua de la pluja i també pels efectes de l’erosió, llisquen finalment sobre els estrats plàstics inferiors i el conjunt esdevé l’espectacle que podem contemplar avui dia.
📷 Galeria: Flandes dels Casots – 15 imatges espectaculars

DADES

Josep M. Nogué – Conceptes bàsics – SORTIDA GEOLÒGICA: LES FLANDES DELS CASOTS (Alt Penedès, Barcelona)

▶️ OrganitzacióADENC (Sabadell) – Grup de botànica ESBARZER – 1 octubre 2022

▶️  Guiatge: Josep Ma. Nogué, geòleg

▶️ Participants: 13 (socis i no socis)
📸 L’Esbarzer en imatges

▶️ Avituallament (sortida matinal)
Esmorzar fent camí i àpat de migdia d’entrepans o carmanyola. No hi ha aigua en tot el recorregut.

▶️ Lloc de trobada
●  Castell de Subirats, Els Casots
Per arribar-hi, des de l’AP-7, cal prendre la sortida 27 (Sant Sadurní d’Anoia). Sortint de l’autopista i ja dins la rotonda del monument al Cava, cal entrar a l’N-340 en direcció a l’Ordal. Uns 3 km després, s’arriba al llogaret dels Casots. Just abans d’entrar a la població cal prendre la pista asfaltada a mà esquerra. Aquesta pista porta directament a l’aparcament del castell de Subirats. Per cert, a l’entrada del Casots hi ha un senyal indicador al castell; malauradament, està posat en un lloc que només es veu quan ja s’està en ruta del castell! Un altre senyal disposat per als qui ja coneixen la ruta!

▶️ Lloc d’inici i final de ruta
Es tracta d’una ruta circular. L’inici i final és des del mateix lloc de trobada: aparcament del castell de Subirats.

RECORREGUT

La barraca de les vinyes

Des del mateix castell de Subirats es baixa a la vall del Torrent de Subirats. Des d’allí s’inicia l’ascensió per un corriol entre matolls, en direcció a l’Avenc de l’Ordal. A mitja ascensió es faran trams de pista de terra i un tram pel mig del bosc per enllaçar novament amb la pista forestal que porta a la boca de l’avenc. Abans d’entrar a inspeccionar l’interior de la cova, Josep M. Nogué ofereix una explicació del perquè de tot plegat. L’interior és força lluminós i de fàcil accés.

Des de l’avenc, es camina ara per pista de terra en direcció al turó de la Creueta, on hi ha una instal·lació d’antenes; aquest és el punt més elevat del recorregut (512 m). Cal continuar pista avall, ara ja en direcció a l’Alzina de Can Ros. Val a dir que el que resta d’aquesta alzina és només el seu esquelet; tanmateix, va conèixer temps d’esplendor, segur. Des de l’alzina, travessant camps de conreu i vinyes, es camina en descens cap al plat fort del dia, les Flandes dels Casots. Això no obstant, cal fer una curta desviació del camí per inspeccionar de prop i “de dins” una de les barraques de pedra seca en excel·lent estat de conservació. Després, de baixada, es farà un curt desviament a mà esquerra per arribar a la frescor i frondositat de les Flandes dels Casots. Alguns dels blocs enormes de pedra caiguts a terra semblen tallats per l’operari expert d’una pedrera! L’entorn és certament singular i ben apropiat per a l’ambientació d’un fulletó d’aquelles telesèries d’imaginació i fantasia. La resta de la ruta, seguint el corriol avall fins a arribar a la carretera que ens porta, de nou, al castell no té cap complicació. Des de la mateixa carretera, sobrepassat l’indret d’escalada (Escola d’escalada del Salt del Llop), es pot gaudir d’una panoràmica extraordinària del castell de Subirats, les vinyes del Penedès i Montserrat al fons.
Ruta Wikiloc
Vegeu mapa i detalls del recorregut (km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes Wikiloc d’esporqueret: AVENC DE L’ORDAL-FLANDES DELS CASOTS
📷 Galeria: Castell de Subirats, vinyes i Montserrat – 12 imatges

Salut i natura,
Esbarzer, ADENC

WEBGRAFIA – Per saber-ne més

ℹ️ Les Flandes dels Casots

● CESUB. (s. d.). Les flandes dels Casots. CESUB, Centre d’Estudis de Subirats. GOTIMS SUBIRATENCS -24. Ajuntament de Subirats
https://subirats.cat/wp-content/uploads/2020/04/LES-FLANDES-DELS-CASOTS.pdf
Rescatat, 27 setembre 2022, de: https://subirats.cat/wp-content/uploads/2020/04/LES-FLANDES-DELS-CASOTS.pdf
⁃ Breu explicació geològica

● icgc.cat. (2022). Mapa interactiu geològic i topogràfic. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.
Rescatat, 6 octubre 2022, de: https://betaportal.icgc.cat/visor/client_utfgrid_geo.html
⁃ Eina força útil per situar-se
⁃ Es pot anar alternant el mapa geològic, el topogràfic i l’ortofoto

● Llopart Heretat Familiar. ( s. d.). Les flandes. Les vinyes singulars de Llopart. Heretat Can Llopart de Subirats (web).
Rescatat, 27 setembre 2022, de: https://www.llopart.com/les-flandes/
⁃ Fotografies aèries espectaculars
⁃ Excel·lents esquemes gràfics de les capes d’argiles i arenisques i lliscament de blocs

● Pepsans. (2017). Les Fandes dels Casots. Blogspot.com.
Rescatat, 27 setembre 2022, de: http://pepsans2.blogspot.com/2017/01/les-flandes-dels-casots.html
⁃ Bon reportatge fotogràfic

● Ripoll i Ferrer, M. (2019). Les Flandes. VadeVi.
Rescatat, 27 setembre 2022, de: https://vadevi.elmon.cat/actualitat/llopart-laire-29734/
⁃ Reportatge: Llopart destapa la terra i mostra, per primer cop, les roques d’on surt l’Original.

● Viquipèdia. (2022). Coves, avencs, balmes. Viquipèdia. L’Enciclopèdia lliure.
Rescatat, 27 setembre 2022, de: https://ca.wikipedia.org/wiki/Cova
⁃ Definició, formació i tipus de coves

● Xtec.cat. (s. d.). Els agents geològics externs. Xtec.cat. blocs.
Rescatat, 27 setembre 2022, de: https://blocs.xtec.cat/biologiaviva/files/2014/01/T11.-ELS-AGENTS-GEOL%C3%92GICS-EXTERNS-Modo-de-compatibilidad.pdf
⁃ Informació geològica bàsica

ℹ️ Castell de Subirats

● Ballo, R. I M. Tañá. 2022). Castell de Subirats / Alt Penedès. Catalunya Medieval. Castells, Torres, Fortificacions i altres construccions.
Rescatat, 4 octubre 2022, de: https://www.catalunyamedieval.es/castell-de-subirats-alt-penedes/
⁃ Excel·lent reportatge fotogràfic
⁃ Descripció

● Rius i Morgades, J. (s. d.). Al castell de Subirats. xtec.cat.
Rescatat, 4 octubre 2022, de: http://www.xtec.cat/~evicioso/altpen/subirats.htm
⁃ Poema al castell de Subirats

● Turisme de Subirats. (2021). Castell de Subirats. El mirador de la reconquesta al Penedès. Turisme de Subirats – L’essència del Penedès. Ajuntament de Subirats.
Rescatat, 4 octubre 2022, de: https://www.turismesubirats.cat/patrimoni-cultural/castell-subirats/
⁃ Breu relat històric
⁃ Foto aèria excel·lent
⁃ Tour virtual (L’hostatgeria, La Fontsanta, Pas sota el castell)